Кропивницькі націоналісти познайомили містян з міфологією прадавніх українців (ФОТО)

  • 12 черв. 2021 19:40
  • 1766
    • Новина Кропивницькі націоналісти познайомили містян з міфологією прадавніх українців (ФОТО) Ранкове місто. Кропивницький
     
    Сьогодні, 12 червня, у Музеї мистецтв Кропивницька міська організація ВО "Свобода" зачитала для містян лекцію "Дивосвіт українців. Давня міфологія".
     
    Націоналісти разом з прихильниками занурилися у світ міфів та легенд прадавніх українців, щоб зрозуміти, як формувався світогляд і духовний світ наших предків. Вивчаючи міфологію наших прадідів, починаєш краще розуміти себе і наші традиції, усвідомлювати, чим ми відрізняємося від інших народів.
     
     
    Свободівка Олена Гетьман ознайомила присутніх з найвідомішими дослідниками слов’янської міфології, наприклад, нашим земляком Сергієм Плачиндою. Пані Олена розкрила значення таких слів як: "язичництво" та "поганська віра", представила літературу, з якої можна дізнатися про світобачення наших предків.
     
    Слово «язичництво» утворене від староцерк.-слов. зыкъ — у значенні «народ», «плем'я», тобто "язичницька" віра означає "народна". Слово pagus означало «територія поза межами міста», тому сполучення religia pagana («поганська релігія»), вживане християнами до IV ст., первісно значило просто «сільська віра».
     
     
    Місцеві націоналісти Олена Яцун та Ігор Якименко розповіли гостям заходу про найвідоміших богів і істот, у яких вірили слов’яни, а Олена Скочко розкрила зміст символів, які ми бачимо тепер на вишитих сорочках, рушниках, писанках і гончарних виробах. Як виявилось, українські боги та істоти "оселилися" на національному одязі, скатертинах і писанках.  
     
     
    Якщо у народу є боги боги любові і щастя, символи родючості і добробуту - значить, українці прагнули щастя і кохання, бажали любові і гармонії зі світом, тягнулися до духовного. 
     
    Моральні цінності наших прадідів нічим не відрізняються від духовності сучасних українців, ми і тепер бажаємо один одному сімейного щастя, любові, добробуту і процвітання.
     
    Наприклад, поклоніння Матері-Землі, від родючості якої залежало життя племені, трансформувалося у наших предків у любов до рідного краю, Вітчизни, а потім - до Вкраїнської держави! Саме тому і тепер українці стають на захист своєї Землі і ставляться до неї як до Матері!
     
    Не оминули увагою тріумф і успіх пісні про Шума на Євробаченні 2021, яку виконав український ґурт GO-A.  Архаїчна пісня, українська гаївка, яка була поширена у Кіровоградській області, вийшла на європейську сцену і запалила серця глядачів. Тож українці можуть пишатися своєю культурою і поширювати її на весь світ.
     
    Пресслужба Кропивницької МО ВО "Свобода"
     
     
     
     
     
     
     
    СВАРГА - символ родинного вогнища і щастя
     
     
     
     
    Ромби і квадрати символізують богиню Землі