Кропивницькі націоналісти пікетуватимуть міську раду з вимогою увіковічнити ім’я Євгена Коновальця

  • 11 черв. 2021 20:53
  • 2058
    • Новина Кропивницькі націоналісти пікетуватимуть міську раду з вимогою увіковічнити ім’я Євгена Коновальця Ранкове місто. Кропивницький
     
    У понеділок, 14 червня, о 10 30 Кропивницька міська організація ВО "Свобода" організуває пікет під міською радою з вимогою перейменувати пл. Дружби народів на честь полковника Армії УНР Євгена Коновальця. Цю пропозицію місцева націоналістична організація внесла ще рік тому, 14 серпня, але топонімічна комісія досі не розглянула дане звернення.
     
    Євген Михайлович Коновалець — полковник Армії УНР, командир Січових Стрільців, член Стрілецької Ради, командант УВО, голова Проводу українських націоналістів, перший голова ОУН, один із ідеологів українського націоналізму.
     
    У вогні перетоплюється залізо у сталь, у боротьбі перетворюється народ у націю" – цей відомий вислів належить саме полковнику Євгену Коновальцю. Усе своє свідоме життя Провідник присвятив боротьбі за становлення української держави. 
     
    "Наша організація вважає, що великі площі та головні вулиці українських міст мають носити імена визначних громадських діячів або історичних постатей, які зробили вагомий внесок у розбудову української держави або ж відстоювали інтереси її народу. 
    На нашу думку, у Кропивницькому необхідно вшанувати саме ім’я Провідника ОУН Євгена Коновальця, який символізує спадковість традицій української національно-визвольної боротьби. Завдяки таким постатям, як Степан Бандера, Роман Шухевич, Симон Петлюра, Михайло Грушевський або Євген Коновалець у прагненнях українців століттями продовжувала жити ідея створення Великої України.
     
    У нашому місті ім’я Коновальця до цього часу ніяким чином не було вшановано, тоді як у  низці міст України є вулиці Коновальця - зокрема у Києві, Білій Церкві, Львові, Івано-Франківську, Дрогобичі, Стрию, Тернополі, Луцьку, Рівному, Конотопі, Дніпрі, Полтаві та Житомирі. У Калуші, Франківську і у Львові встановлені меморіальні дошки Євгену Коновальцю. А у Києві навіть середня школа названа на честь полковника УНР. 
     
    Тому вважаємо, що, перейменувавши площу Дружби народів на честь Євгена Коновальця, ми не лише гідно вшануємо борця за незалежність держави, а і поширюватимемо серед містян національну ідею, патріотизм та любов до України". - йдеться у зверненні.