Кропивницький: Музей мистецтв представляє твори художників-мариністів (ВІДЕО)

  • 9 черв. 2021 19:13
  • 975
    • Новина Кропивницький: Музей мистецтв представляє твори художників-мариністів (ВІДЕО) Ранкове місто. Кропивницький
     
    Леся Нестройна, науковий співробітник відділу науково-просвітницької роботи Музею мистецтв, розповідає про марини і представляє полотна, з якими можна ознайомитись у музеї.
     
    Марина (Мариністика, Маринізм; фр. marine; італ. marina від лат. marina — «морська») — різновид образотворчого мистецтва, що спеціалізується на зображенні подій на морі — баталій, спортивних змагань, природних явищ тощо. Предметом зображення мариністики є морська стихія, її стан. Інакше — морський пейзаж. Марина — це різновид пейзажу. Як самостійний жанр стала відома в Голландії 17 століття, хоча поодинокі зразки марин створювали і раніше (Пітер Брейгель старший «Вигляд затоки Неаполя», Рим, галерея Доріа-Памфілі).
     
    Відповідно, мариніст (фр. mariniste) — художник, що створює марини. Яскраві представники цього жанру англієць Вільям Тернер і вірменин Іван Айвазовський, який написав близько 6000 картин на морську тему. Сам термін мариністика походить від живопису, хоча образ моря в літературі з'явився раніше ніж у малярстві.