У Кропивницькому відкрилася виставка пам’яті архітектора Віталія Кривенка

  • 25 трав. 2021 18:08
  • 728
    • Новина У Кропивницькому відкрилася виставка пам’яті архітектора Віталія Кривенка Ранкове місто. Кропивницький
     
    Сьогодні, 24 травня, виповнюється рік як відійшов у вічність Почесний громадянин міста, заслужений архітектор України Віталій Єфремович Кривенко. Місто над Інгулом, в якому він народився, жив і плідно працював, по праву можна назвати його містом.
     
    Віталій Єфремович Кривенко (13 серпня 1937 – 24 травня 2020) народився в місті Кірово (нині Кропивницький). Закінчив з відзнакою Іванівське художнє училище (1968) та Київський інженерно-будівельний інститут, нині Київський національний університет будівництва і архітектури, факультет міського будівництва (1976). Член Національної Спілки архітекторів України. Заслужений архітектор України (2009). Почесний громадянин міста Кіровограда (2014). Лауреат обласної премії у галузі архітектури, геральдики та вексилології і декоративно-прикладного мистецтва імені Якова Паученка в номінації «геральдика та вексилологія» (2004, 2018). Засновник і голова Кіровоградського обласного відділення Українського геральдичного товариства (1996-2020). Головний архітектор міста Кіровограда (1976–1987), головний архітектор Кіровоградського виробничого об’єднання «Червона зірка» (1987–1991), начальник управління містобудування, архітектури, землеустрою та землекористування Кіровоградського міськвиконкому (1991-1996).
     
     
    Віталій Кривенко є автором понад 50 проєктів споруд соціально-культурної сфери, пам’ятників та об’єктів благоустрою в Кропивницькому. Найвідоміші з них: Меморіальний комплекс загиблим воїнам на Фортечних валах (1981), Меморіальний музей М. Л. Кропивницького (1982), Пам’ятник Богдану Хмельницькому (1992) та Скульптура Ангела-провісника (скульптор Анатолій Гончар), встановлена у ніші мансардного поверху головпоштамту (1999-2000), Проєкт реконструкції головного відділення поштового зв’язку м. Кропивницького (2000), Пам’ятник Ангелу-Охоронцю (скульптор Анатолій Гончар) та Соборна площа біля нього (2004), Пам’ятник засновникам заводу «Червона Зірка» братам Роберту та Томасу Ельворті (скульптор Микола Олійник) (2004), Пам’ятник Олександру Пашутіну (скульптор Любомир Яремчук) на площі біля Кропивницької міської ради, яка оформлена за його проєктом (2009), Пам’ятники видатним землякам: Герою Радянського Союзу Григорію Куроп’ятникову (2010), лауреату Нобелівської премії Ігорю Тамму (2012), педагогу та піаністу Генріху Нейгаузу (2013), громадському діячу Володимиру Кириловичу Винниченко (2010), Архітектурно-скульптурна композиція «Студентство» (скульптор Володимир Цисарик) на площі поруч з Центральноукраїнським національним технічним університетом (2013). Брав участь у розробці генерального плану міста та проєктів планування деяких районів, а саме створив Набережну, вулицю Вокзальну та інші.
     
    Ініціатор розвитку та відродження геральдичної справи в Україні, автор гербу і прапору міста Кропивницького, автор й співавтор гербів, прапорів адміністративних районів та міст обласного значення Кіровоградської області, а також марок, ювілейних монет та іншої символіки. Автор багатьох статей у засобах масової інформації з питань геральдики та вексилології, архітектури та містобудування, а також співавтор альбому-каталогу «Символіка Кіровоградщини» (2002) та збірника «Символіка адміністративних районів та міст обласного значення Кіровоградщини» (2004).
     
    За значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток України, вагомі трудові здобутки та високий професіоналізм нагороджений такими відзнаками та нагородами: Орденами «За заслуги» ІІ та III та ступеню, Орденом «Преподобного Нестора Літописця» ІІІ ступеня, Почесною грамотою Верховної Ради України, Відзнаками виконавчого комітету Кропивницької міської ради «За заслуги» І та ІІ ступеню, Почесними грамотами Національної Спілки архітекторів України, Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України, Кіровоградської обласної державної адміністрації й обласної ради, Кропивницької міської ради.
     
    - До дня пам’яті видатного митця в художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна відкрилася виставка «По-перше, художник: Виставка живописних та графічних творів заслуженого архітектора України Віталія Кривенка», - повідомила директорка музею Олександра Осмьоркіна Віта Чернова. -  Виставка влаштована за ініціативи вдови архітектора Людмили Іванівни Кривенко. Експозицію складають понад 70 живописних та графічних творів з родинного зібрання, які експонуються вперше. Пейзажі, натюрморти, портрети та сюжетні композиції, виконані Віталієм Єфремовичем Кривенком у 1960-х – 2000-х роках,  відкривають ще одну грань його творчої особистості.
     
    Віталій Єфремович з самого дитинства мріяв стати художником. Як пише сам архітектор в спогадах, опублікованих у всеукраїнському тижневику «Украина-центр» №15 (1426) – 18 (1429), 15 квітня – 6 травня 2021р. за редагування відомої кропивницької журналістки Олени Нікітіної, яка запропонувала саме таку назву виставки, присвяченої пам’яті митця: «Цікавість до малювання у мене виникла несподівано ще в дитинстві».
     
    «Розглядаючи твори виставочної експозиції, приходить думка, що  захоплення Віталія Кривенка історією, роботою над проєктуванням меморіальних музеїв Марка Кропивницького та Олександра Осмьоркіна, створенням геральдичної системи, пам’ятниками - це його спроба оживити місто, надати його існуванню сенс.  Він неначе формує новий портрет полісу з реальних значимих образів минулого, які принципово відстоює. Недаремно ж інший архітектор, дружина художника Олександра Осмьоркіна Надія Георгіївна, з якою Віталій Єфремович тісно спілкувався, в дарчому підписі на каталозі видатного митця констатувала: «Виталию Ефремовичу сподвижнику и верному, принципиальному, требовательному архитектору, преданному идеи задуманному в Кировограде дому музею художника Осмёркина. 29. УІ. 1990 г. Н.Осмёркина», - зазначає у вступній статті «Таємниці творчості заслуженого архітектора України Віталія Кривенка» до каталогу виставки провідний науковий співробітник музею, мистецтвознавець, заслужений художник України Андрій Надєждін.
     
    На презентацію виставки завітали архітектори, геральдисти, краєзнавці, державні службовці, які у свій час працювали з Віталієм Єфремовичем Кривенком. Але презентована виставка його образотворчих творів для багатьох з них стала справжнім відкриттям. Особливі емоції у присутніх викликав підготовлений науковцями музею фотолітопис життя Віталія Єфремовича Кривенка, починаючи з дитинства, студентських років, успішної діяльності архітектором, та відеозапис інтерв’ю з ним в музеї під урочистостей з нагоди вручення  обласної премії імені Якова Паученка в номінації «геральдика та вексилологія» в 2018 році. Спогадами про творчу співпрацю з Віталієм Єфремовичем Кривенком поділилися секретар Кропивницької міської ради Олег Колюка, перший заступник голови Кіровоградської обласної ради Юрій Семенюк, директор ТОВ «Проєктно-вишукувальний інститут  «Агропроєкт» заслужений будівельник України Петро Довченко, голова обласного відділення Українського геральдичного товариства кандидат історичних наук Олександр Чорний, представники обласної організації Національної Спілки архітекторів України. Зі словами подяки до організаторів виставки та всіх присутніх на заході звернулася вдова архітектора Людмила Іванівна Кривенко.
     
    Запрошуємо відвідати виставку живописних та графічних творів заслуженого архітектора України Віталія Кривенка, яка експонуватиметься в художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна до середини серпня.