У Кропивницькому представили автентичні вишиті сорочки нашого краю (ФОТО)

  • 20 трав. 2021 14:45
  • 1289
    • Новина У Кропивницькому представили автентичні вишиті сорочки нашого краю (ФОТО) Ранкове місто. Кропивницький
    Яким чином вишивали сорочки на Кіровоградщині?
     
    Сьогодні, 20 травня, у етнолабораторії "Баба Єлька", розташованої на вулиці Дворцовій, організатори представили колекцію автентичних сорочок, які вишивались на Кіровоградщині. 
     
    Відвідувачі можуть оглянути чотирнадцять чоловічіх та жіночих сорочок, які носили наші земляки. Редакторка "Нової газети" та голова ГО "Баба Єлька" Інна Тільнова розповідає, що протягом трьох років колектив проєкту їздить у експедиції по селах Кіровоградщини і збирає старовинні речі: одяг, скрині, рушники, сорочки.
     
     
    - Сьогодні ми презентуємо чотирнадцять сорочок з різних регіонів нашого краю: з Димивки, Іванівки, Вищих Верещаків, Нерубайки. Всього у нас у колекції нарахоується близько пів сотні сорочок з Кіровоградщини, Рівненщини, Полісся, Закарпаття. Хочемо показати, яким різноманітним і красивим є мистецтво вишивки, пропонуємо порівняти, наскільки різними є сорочки з різних куточків України.
    Хочу зауважити, що слово "вишиванка" - це новотвір, який почали уживати в останні роки. Раніше наші бабусі натільний одяг називали сорочкою, додольною з підтичкою чи вишивкою унизу.
     
    Ми прагнемо популяризувати народну творчість, показати, якою вона була вишуканою, шляхетною, красивою. У дорадянські часи наші бабусі і дідусі носили вишиті сорочки, а дівчата і виходили заміж у сорочках, вінках і вишитих фартухах, корсетках.
     
    На експозиції представлена унікальна сорочка, яка зберігалася на горищі у селі Димному. Вона зараз перебуває у пошкодженому часом стані. Та працівниці етнолабораторії дбають про неї. Унікальність цієї вишиванки полягає у тому, що верхня її частина пошита з крамного полотна, а нижня - з домотканного. Низ жіночої сорочки, який виглядав з-під спідниці, називається "підтичка" і теж вишивався або оздоблювався. 
     
     
     
     
    Є в колекції сорочок і весільна сорочка, в якій хтось виходив заміж у Новоукраїнському районі. Ця домоткання вишиванка з рослинною вишивкою зберігалась у шафі у шкільному класі.  
     
     
    Домотканні сорочки дуже цінувалися, вони навіть допомагали вижити під час Голодомору - їх обмінювали на продукти чи продавали на базарах.
     
    В основному на Кіровоградщині вирощували коноплю, і сорочки з домотканного льняного полотна зараз дуже цінуються. У традиційних сорочок нашого краю широкі рукава, вишивались на них в основному плечова частина, рукава і манжетики рослинним орнаментом.
     
    Олена Скочко