Музей мистецтв відзначає своє двадцятиріччя (ФОТО)

  • 8 трав. 2021 11:00
  • 1261
    • Новина Музей мистецтв відзначає своє двадцятиріччя (ФОТО) Ранкове місто. Кропивницький
     
    Учора, 7 травня, у Кропивницькому у стінах Музею мистецтв відкрилась виставка "Ранок мого музею" на честь двадцятиріччя з дня його відкриття для відвідувачів. Таку ж назву має картина Валерія Давидова, на якій зображена будівля музею.  
     
    Юридчно Кіровоградський обласний художній музей був заснований 4 січня 1993 року. А вже саме 9 травня 2001 року художній музей відкрився для відвідувачів. Така подія викликала ажіотаж серед містян. Як пригадують засновники музею, у цей день перед входом будівлі зібрався натовп охочих подрапити на відкриття, адже було неможливо одразу впустити до приміщення усіх поціновувачів мистецтва. 
     
    Гостям свята продемонстрували ролік, на котрому засновники музею діляться своїми спогадами про складнощі, з якими прийшлося стикнутися на початку облаштування приміщення музею. Багато зусиль доклав для започаткування музею Член Національної спілки художників України Валерій Миколайович Давидов. Адже домогтися від влади виділити достойне приміщення під художній музей було непростою справою. До того ж були потрібні великі кошти і на ремонт будівлі.
     
    Валентина Григорівна Ноженко працює у музеї головним зберігачем фонду з 1993 року і по сьогоднішній день. Вона пригадує, як працівники переносили з колишньої церкви (Спасо-Преображенського собору) картини, кераміку, тканину та різні твори. Довелося працювати навіть вночі. Дві доби до відкриття музею працівники не зімкнули очей. В такій важливій роботі на допомогу прийшли колеги з обласного краєзнавчого музею.
     
    На початку заснування художнього музею його фонд налічував лише чотири тисячі експонатів, а тепер музей має у доробку 17 тисяч витворів мистецтва.
    Під час святкування ювілею директорка музею Тетяна Ткаченко вручила подяки працівникам, які докладають багато зусиль до розвитку культурного закладу міста.
     
    Наприкінці заходу Тетяна Ткаченко оголосила пленер для місцевих художників та надала від музею охочим взяти у ньому участь  холсти та фарби.  Тож чекаємо нових творів від майстрів Степової Еллади.
     
    Олена Скочко 
     
     
    Федір Лагно "Відкриття сезону у зеленому секторі", 1956 р.
     
     
     
     
     
     
     
     
     
    Михайло Надєждін "Роздуми під лопухом", 2000 р.
     
     
     
    Юрій Гончаренко  "Гірке чрево та солодкі вуста", 1995 р.