У Кропивницькому створять шелтер для жертв домашнього насилля

  • 29 квіт. 2021 17:07
  • 742
    • Новина У Кропивницькому створять шелтер для жертв домашнього насилля Ранкове місто. Кропивницький
     
    Олег Колюка: питання створення шелтеру у Кропивницькому близьке до вирішення, інформує сайт міської ради.
     
    Створення у Кропивницькому шелтеру для жертв домашнього насилля стало головним питанням порядку денного робочої наради секретаря міської ради Олега Колюки із співголовами міжфракційного депутатського об'єднання “Рівні можливості” та представниками ГО “Територія успіху” сьогодні, 29 квітня.
     
    Начальник управління соціальної підтримки населення Юлія Вовк ґрунтовно зупинилася під час обговорення на  основних положеннях постанови Кабінету Міністрів, яка затверджує порядок надання субвенції місцевим бюджетам на створення мережі спеціалізованих служб для постраждалих від насильства та пояснила, яким мають бути першочергові кроки для реалізації такого проєкту у Кропивницькому.
     
    - Грошова субвенція від держави надається на реконструкцію, поточний ремонт приміщень, придбання матеріального обладнання, інвентарю, автомобіля, у разі створення мобільної групи. Постанова набула чинності 27 квітня 2021 року. На виконання поставлених цілей надається 30 днів, тобто у нас є час до 30 червня, - акцентувала увагу учасників наради начальник управління.
     
    Процес створення в обласному центру спеціалізованого шелтеру зрушив з місця. Міська влада винайшла приміщення для притулку з найоптимальнішим його розміщенням. Крім того у Кіровоградській області немає жодного подібного центру, а пріоритет у підтримці та пріоритет на рівні держави надаватиметься тим областям, де відсутні такі заклади.
     
    Сума державної цільової субвенції становитиме 4,3 мільйона гривень гривень. За словами Юлії Вовк, розрахунки надавалися на семикімнатне приміщення, у кожній з яких зможуть розміщуватися мама та двоє дітей, загалом 21 ліжкомісце. Жертви насилля різних статей мають бути відокремленими один від одного. До того ж закладу необхідно надати статус окремої юридичної одиниці.
     
    Під час наради виконавча директорка громадської організації “Територія успіху” Інга Дуднік розповіла про досвід роботи таких установ у Вінниці та Одесі.
     
    За результатами обговорення всі сторони зійшлися на думці, що місце перебування жертв домашнього насилля має бути таємним, аби убезпечити потерпілих від своїх кривдників. Обговорювалася також пропозиція укладання договорів на оренду готельних номерів для жертв насилля або винайдення квартир без власників для розміщення постраждалих сімей.
     
    - У 2021 році міська рада, як ніколи близько підійшла до реалізації вкрай необхідного для міста та області проєкту. Для втілення його в життя необхідно отримати державну субвенцію. Нам для цього потрібно дотриматися всіх встановлених критеріїв, - резюмував Олег Колюка. - Терміни  підтискають, але  у міській раді вже розроблений відповідний проєкт рішення на створення притулку та затвердження його положення. Вже скоро, 20 травня, його винесуть на розгляд депутатам під час чергового сесійного засідання. Це має бути притулок із наданням первинної психологічної допомоги та супроводом постраждалих від домашнього насилля.