"Свій протест я міг виразити через вишивку": Львівський майстер представив "Орнамент" у Кропивницькому (ФОТО)

  • 29 квіт. 2021 15:00
  • 1286
    • Новина «Свій протест я міг виразити через вишивку»: Львівський майстер представив «Орнамент» у Кропивницькому (ФОТО) Ранкове місто. Кропивницький
     
    У бібліотеці Чижевського сьогодні, 29 квітня, до великодніх свят відкрилась виставка вишитих картин львівського майстра Леоніда Добродняка. Експозиція має назву "Орнамент", це серія робіт, що виконана в техніці абстрактно-експресивної каліграфії, що звертається до теми пошуків автора та роздумами над інтерпретацією сучасних людських цінностей, а саме проблемою добра.
     
    Дана виставка - символічний авторський проєкт про враження та спогади, які наштовхнули автора при спілкуванні із старшим поколінням в процесі роботи і з власного досвіду. Майстер хоче нас відкинути в минуле, де людей були зовсім інші цінності, ніж в наш час.
     
     
    Леонід Добродняк народився на Дніпропетровщині у 1944 році, навчався у Львівськомк політехнічному інституті на факультеті автоматики, тут же працював старшим інженером, старшим науковим співробітником. Не сторонився і політики, був депутатом Львівської міської ради першого демократичного скликання.
     
    Пан Леонід був одним із тих дисидентів, які здійняли національний прапор на Ратуші над Львовом 3 квітня 1990 року, про ці події у 2011 році вийшла у друк книга «Національний Прапор над Львовом».
     
     
    Сам майстер не приїхав до Кропивницького через карантинні обмеження, тож відвідувачі виставки спілкувалися з ним через відеоконференцію.
     
    Леонід Добродняк розповів, що його прапрадіди родом з Олександрії, але сам художник на Кіровоградщині не був.
     
    Пан Леонід поділився своїми спогадами з гостями виставки, що у радянські часи, під час заборони всього національного, саме українська вишивка стала його способом національного самовираження.
     
    "Свій протест і спротив я міг виразити через вишивку", - зізнається галичанин.
     
    Куратором виставки виступила завідуюча відділу науково-просвітницької роботи Музею мистецтв Олена Степанок. А ідею презентувати виставку у Кропивницькому подала її донька, яка працює у Львові, Юлія Степанок. 
     
    Олена Скочко