У Кропивницькому з’явиться Сквер Праведників народів світу

  • 28 квіт. 2021 21:58
  • 1261
    • Новина У Кропивницькому з’явиться Сквер Праведників народів світу Ранкове місто. Кропивницький
     
    Сьогодні, 28 квітня, у Кропивницькій міській раді відбулось засідання топонімічної комісії під головуванням секретаря міськради Олега Колюки. Про це інформує журналістка сайту "Ранкове місто".
     
    На засідання комісії завітав представник Кіровоградської єврейської громади, головний редактор газети «Україна Центр» Юхим Мармер із пропозицією перейменувати площу "Ятрань", що розташована біля колишнього кінотеатру з цією ж назвою, на Сквер Праведників народів світу. До того ж пан Юхим пропонує встановити пам’ятні знаки у вигляді каменів чотирьом сім’ям, які рятували євреїв у часи Другої світової, а також провести благоустрій площі.
     
     
    Верховна Рада України встановила 14 травня Днем пам’яті українців, які рятували євреїів під час Другої світової війни. Дві тисячі 573 українцям були присвоєні звання Праведника народів світу. На теперешній час з них живі близько двадцяти осіб.
    Та Юхим Мармер не згоден з офіційною статистикою, заявляє, що таких людей у державі набагато більше.
     
    Кандидат історичних наук Юрій Митрофаненко підтримав таку пропозицію і назвав цю ініціативу доброю шляхетною справою. А член комісії Сергій Запорожан зауважив, що площа давно потребувала реконструкції і облаштування.
     
    Тож комісія цілком підтримала цю ініціативу і одностайно проголосувала за перейменування площі Ятрань на сквер Праведників народів світу. 
     
     
     
     
    ФОТО з сайту міської ради