У Гайвороні організовується фестиваль, приурочений збереженню вузькоколійної залізниці

  • 27 квіт. 2021 16:36
  • 699
    • Новина У Гайвороні організовується фестиваль, приурочений збереженню вузькоколійної залізниці Ранкове місто. Кропивницький
     
    У Гайвороні, що на Кіровоградщині, наприкінці травня відбудеться туристичний фестиваль, метою якого є збереження старовинної вузькоколійної дороги, яка перевозить пасажирів. А таких в Україні лишилось лише три. 
     
    На засіданні виконавчого комітету вирішили провести 21-22 травня 2021 року на території Гайворонської громади туристичний фестиваль «GoodoK_Fest», приурочений збереженню Гайворонської вузькоколійної залізниці. 
     
    У план заходів входить проведення Всеукраїнської науково-практичної конференції, виставок, екскурсій, конкурсів, ярмарок, фотопленерів, майстер-класів, поїздок на раритетній залізничній техніці, флешмобів тощо.
     
     
     
     
     
    ДОВІДКА
     
    Вузькоколійна залізниця Рудниця — Голованівськ — вузькоколійна залізниця з шириною колії 750 мм у Вінницькій та Кіровоградській областях. Адміністративно перебуває в складі Одеської залізниці.
     
    Розташування та історія
    Вузькоколійка починається в селищі Рудниця, проходить через міста Бершадь і Гайворон і закінчується нині в смт Голованівськ [раніше — до Підгородної]. Загальна довжина — 130 км (78 км від Рудниці до Гайворона і 52 км від Гайворона до Голованівська).
     
    Залізниця була побудована на початку 20 століття як частина величезної системи вузькоколійних залізниць що належали до товариства Південних під'їзних шляхів.
     
    У 1980-тих роках паралельно вузькоколійці почалося будівництво лінії широкої колії від Гайворона до Підгородної. Були побудовані ділянки Гайворон — Таужне і Голованівськ — Підгородна, після чого будівництво припинилося. У 2001 році вузькоколійну ділянку від Голованівська до Підгородної було закрито для руху поїздів, а потім розібрано.
     
     
    Вузькоколійки України
     
    На теренах України є багато вузькоколійок, переважно промислового значення. Вузькоколійні залізниці використувуються на видобутках торфу, лісу, вугілля, при виготовленні цегли та шпал. Всі діючі вузькоколійки мають колію завширшки 750 мм.
     
    На трьох вузькоколійках України здійснюється перевезення пасажирів — Гайворонській, Боржавській та Антонівка — Зарічне[1] (в народі її називають «Кукушка»).