У Кропивницькому містяни створюють диво-писанки (ФОТО)

  • 20 квіт. 2021 18:22
  • 1231
    • Новина У Кропивницькому містяни створюють диво-писанки (ФОТО) Ранкове місто. Кропивницький
     
    Сьогодні, 20 квітня, до Музею мистецтв завітали кропивничани, щоб спробувати розмалювати дерев’яні писанки у стилі петриківського розпису.
    Майстер-клас із розпису проводила художник-реставратор II категорії Музею мистецтв Анна Татарова. 
     
    У сиву давнину українці створювали писанки за допомогою воску, виготовляли крапанки або ж просто фарбували яйця у різні природні барви. 
    А петриківський розпис започаткувався на Дніпропетровщині не так давно - у сучасному розумінні цей напрям сформувався наприкінці XIX століття — на початку XX століття.
     
    Тож сучасні майстри тепер поєднують два види народного мистецтва і розмальовують великодні яйця петриківським розписом.
     
    Малюють петриківку не звичайним пензлем, а "котячкою", яку можна виготовити власноруч з хутра кота.
    Щоби створити квітку чи півника, зпочатку потрібно навчитися вимальовувати прості елементи - звичайні мазки. Тож учасники заняття спочатку пробують малювати елементи на папері, а вже опісля створюють квіти на дерев’яній заготовці.
     
    Кольорові гами у художників-любителів вийшли самі різноманітні: писанка у голубих і синіх тонах, яйце з золотими квітами на чорному тлі, жовто-гарячі жоржини поєднуються з салатовим листям. Незвично також виглядають чорні та золотисті квіти на червоному фоні, також яскраво виділяються голубі ромашки на синьому. Ну і не обійшлось без кетягів калини, ягідки якої малюють за допомогою пипетки. Що цікаво: калина може бути не лише червоною, а і блакитною!
     
    До речі, на майстер-клас завітав і юнак, у якого великоднє яйце вийшло не гірше, ніж у дівчат.
     
    Але головне - малювати писанку потрібно з хорошим настроєм, адже зазвичай їх на свято дарували рідним і коханим з найкращими побажаннями. Тож не зволікайте і заходьте до музею розписувати свою, не схожу на інші, писанку!
     
    Олена Скочко