"Кожен день треба встигнути прожити..." Поетеса Ольга Застеба презентувала свої твори

  • 13 квіт. 2021 20:39
  • 1678
    • Новина «Кожен день треба встигнути прожити..." Поетеса Ольга Застеба презентувала свої твори Ранкове місто. Кропивницький

    Cьогодні, 13 квітня, у Кропивницькому у Музеї мистецтв пройшов творчий вечір місцевої поетеси Ольги Застеби під назвою "Планета вальсує".  Дівчина протягом останніх п’яти років публікувала свої твори у ФБ, а тепер мріє видати свою першу збірку. Саме сьогодні Ольга святкує свій день народження, а у такий день мрії повинні збуватися.

     
    І поки що на друк книги немає коштів, та, на думку організаторів заходу, зусиллями друзів, знайомих і небайдужих людей цей проєкт реалізується.
     
    На зустріч з поетесою з букетами весняних квітів завітали її друзі та близькі, журналісти. 
     
    Молода поетеса родом із села Червонокам’янка, та останні роки проживає у Кропивницькому на зйомній квартирі.
    На творчому вечорі Ольга Застеба розповіла про свою родину, члени якої майже всі були вчителями, філологами, про свої перші спроби писати.
     
    Дівчина є героїнею численних публікацій, адже вона у 2019 році на мистецькому фестивалі Кропфест стала переможницею проєкту "Герої серед нас".
    Ольга Застеба як справжній приклад для наслідування отримала нагороду за свою внутрішню відвагу. Дев’ять років тому їй поставили діагноз: розсіяний склероз, Оля майже не пересувається без сторонньої допомоги. Її простір обмежений квартирою і подвір’ям її будинку. Але вона не впадає в депресію і не скиглить, щодня виходить на так звану прогулянку, де на неї чекають коти та птахи, веде свій блог. Не дивлячись на хворобу, Ольга заробляє собі на життя, плетучі мереживні палантини та створюючи вірші.
     
    Мисткиня зачитала поезію, яку вважає самоідентифікаційною: 
     
    Вдень під руку по місту гуляла
    з найдивнішим своїм знайомим
    Він - сам вітер, а я його ляля
    мій зефірнокрилатий спомин.
    Обійду, як калюжу, цю осінь
    і вступлю у іскристу зиму,
    Хай минуле за нами голосить, 
    о, як добре ходити без гриму.
    Як чарівно блукать, парасольки,
    обіймає тебе повітря.
    Познайомимось, я от Олька.
    Ех, назавтра обох нас витруть.
     
    - Після публікації цього вірша у ФБ мої друзі подумали, що я знайшла собі хлопця, але насправді герой мого твору - Вітер.
    Я вважаю, що кожен день треба встигнути прожити, бо завтра ми можемо просто не встигнути, не варто відкладати свої плани на потім, на колись, адже у нас немає часу про запас, - ділиться думками Ольга.
     

    - Люди намагаються знайти точку опори і перевернути цей світ, налаштовані творити, але насправді наша планета просто нас терпить.
     
    "...Планета вальсує 
    красива, нестримна, розкішна, 
    дзвінка, таємнича..."
     

    Якщо ви бажаєте допомогти Ользі видати свою збірку:

    Картка Приватбанку 4731 1856 1875 1876 (отримувач Застеба О.С.)
    Призначення: на видання збірки поезій.