Кропивницький: Як студенти Львівської музичної академії привітали свого викладача

  • 12 квіт. 2021 09:43
  • 494
    • Новина Кропивницький: Як студенти Львівської музичної академії привітали свого викладача Ранкове місто. Кропивницький
     
    Cтуденти Львівської національної музичної академії імені Миколи Лисенка презентували кропивничанам у художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна «Музичні дари». Своїм концертом вони привітали викладача класу скрипки Кропивницького музичного фахового коледжу Наталію Карабан з ювілейним днем народження.
     
    - Срипальки Марія Полячок, Катерина Паученко та Наталія Мартинюк, які свого часу успішно навчалися у Наталії Миколаївни Карабан, разом з викладачами коледжу -музикознавцем, ведучою концерту Оленою Ієвською та концертмейстером Світланою Концедаловою вирішили зробити Наталії Карабан саме музичний подарунок і вже в якості студентів музичної академії потішити вчителя своєю майстерною виконавською грою на чарівному інструменті, - відзначила директорка музею Віта Чернова.
     
    Перший музичний дарунок був від Катерини Паученко – «Іспанський танець» баскського скрипаля-віртуоза і композитора Пабло де Сарасате та «Меланхолія» французького композитора і органіста бельгійського походження Сезара Франка. Знаковим став виступ Наталії Мартинюк, яка виконала «Пісню Роксани» з опери «Король Роґер» талановитого польського композитора Кароля Шимановського. Музичне становлення Кароля Шимановського проходило саме в нашому місті, яке тоді називалось Єлисаветград. Нині тут створено музей музичної культури його імені, який щороку до дня народження видатного піаніста і педагога проводить фестиваль академічної музики та автентичного фольклору «Осінь з музикою Кароля Шимановського».
     
    А ось музичні дарунки Марії Полячок викликали у слухачів надзвичайні емоції та аплодисменти, особливо «Соната для скрипки соло №2» бельгійського скрипаля-віртуоза, диригента і композитора Ежена Ізаї. До участі в концерті кропивницькі скрипальки запросили і свою однокурсницю львів’янку Ольгу Тіщенко, яка вперше відвідавши місто над Інгулом, була приємно вражена архітектурою його історичного центру. Її дарунком було виконання «Сонати» німецького композитора, представника епохи романтизму, Йоганнеса Брамса. Музичне вітання прозвучало й від Романа Ієвського, також випускника коледжу, який виконав «Кантабіле і престо для флейти і фортепіано» видатного румунського композитора Джордже Енеску, 140-річчя з дня народження якого незабаром відзначатиметься в його меморіальному музеї в Бухаресті. Приємним сюрпризом став виступ дуету флейтиста Романа Ієвського та його батька гітариста Ігоря Голишева, який спеціально приїхав в той день з Полтави, щоб привітати свою колегу Наталю Карабан. Їхнє виконання «Кафе 30-х років» із циклу «Історія танго» відомого сучасного аргентинського композитора Астора Пьяццолла зачарувало всіх гостей.
     
    Завершальним акордом музичного вечора стало вручення Наталії Карабан Подяки за багаторічну педагогічну діяльність від керівництва Кропивницького музичного фахового коледжу, де вона успішно працює з 1990 року. Наталія Миколаївна Карабан у 1979 році закінчила Одеську державну консерваторію ім. А.В.Нежданової, нині Одеська національна музична академія імені Антоніни Нежданової. Працюючи викладачем по класу скрипки вже 46 років, виховала чимало студентів, багато з яких стали відомими музикантами.
     
    Ювілярку привітали і її колеги – викладач музичного коледжу по класу альта Олександр Клімась та викладачі музичної школи №3 скрипальки Аліна Довга та її донька Дарина. Подяку від колективу художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна вручила Наталії Карабан директор музею Віта Чернова на знак подяки за влаштовані нею численні концерти та виступи студентів музичного коледжу під час презентацій виставок в меморіальному залі музею.
     
    Концерт транслювався online в одній із соціальних мереж. Адже в зв’язку з карантинними вимогами, проведення масових заходів, кількість слухачів була обмежена, а всім гостям свята був проведений температурний скринінг.