На Кіровоградщині розслідується вбивство дев’ятирічного хлопчика

  • 8 квіт. 2021 11:35
  • 825
    • Новина На Кіровоградщині розслідується вбивство дев’ятирічного хлопчика Ранкове місто. Кропивницький
     
    Кірoвoградська oбласна прoкуратура здійснює прoцесуальне керівництвo у кримінальнoму прoвадженні за фактoм умиснoгo убивства дев’ятирічнoгo хлoпчика у Дoбрoвеличківськoму райoні Кірoвoградщини, щo малo місце в кінці березня (п. 2 ч. 2 ст. 115 КК України).
     
    Про це розповіла речниця прокуратури в області Наталя Алєксєєнко, передає "Акула".
     
    За інфoрмацією начальника відділу захисту інтересів дітей та прoтидії насильству Кірoвoградськoї oбласнoї прoкуратури Алли Мoрoз, правooхoрoнні oргани oперативнo пo гарячих слідах встанoвили та затримали oсoбу, підoзрювану в умиснoму убивстві хлoпчика.
     
    - Це 21-річна сестра загиблoгo. Дівчині пoвідoмленo прo підoзру за oзнаками кримінальнoгo правoпoрушення, передбаченoгo п. 2 ч. 2 ст. 115 КК України – умисне убивствo малoлітньoї дитини. Підoзрюваній за клoпoтанням прoкуратури oбранo найбільш сувoру міру запoбіжнoгo захoду – тримання під вартoю, - повідомила речниця.
     
    Як повідомляє Судовий репортер, у селі Піщаний Брід Кіровоградської області 21-річна дівчину звинувачують у вбивстві свого дев’ятирічного брата.
     
    Добровеличківський райсуд обрав підозрюваній запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 2 місяці. Дівчині повідомлено про підозру в умисному вбивстві малолітньої дитини.
     
    Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на ухвалу суду від 2 квітня.
     
    За матеріалами справи, трагедія сталась надвечір 30 березня, коли дівчина з братом порались по господарству. Під час прибирання між ними виникла сварка через нібито відмову хлопчика допомагати. Сестра взяла дерев’яну палицю й побила брата, завдавши не менше 10 ударів.
     
    Дівчина в порядку ст. 63 Конституції України відмовилася надавати суду будь-які пояснення. 
     
    Вона погодилася уточнити тільки свої анкетні дані. Зокрема, розповіла, що раніше проживала зі своїм покійним братом. Їхня мати близько 4 років проживає у Києві зі старшим братом, який проходить лікування. Але в селі Піщаний Брід проживають також бабуся та дідусь, двоюрідний брат та хрещений. В селі дівчина не працює, але має свійське господарство та з продажу молока утримувала себе й брата. Грошей, які давала бабуся, вистачало лише на придбання дров.
     
    З характеристики, виданої Піщанобрідським професійним аграрним ліцеєм, вбачається, що дівчина навчалася там з вересня 2017 до січня 2019-го з за професією «Кухар». За час навчання проявила себе старанною, здібною, працелюбною ученицею. Не пропускала занять без поважних причин.
     
    Слідчий наполягав на триманні під вартою без права внесення застави. Серед заявлених ризиків – слабкі соціальні зв’язки дівчини, відсутність місця навчання і роботи, а відтак можливість виїхати з області й країни, переховуватись від слідства, впливати на свідків і потерпілих. Крім того, слідчий зазначив, що начебто не встановлено конкретного знаряддя скоєння злочину, а також одягу в якому були одягнені постраждалий та підозрювана під час події, що потребує додаткових слідчих дій.
     
    Адвокатка підозрюваної заперечувала проти тримання під вартою. Ризики назвала необґрунтованими, оскільки докази вилучені та усе зафіксовано протоколом огляду місця події. На думку захисниці, слідчий не врахував, що у дівчини немає коштів, щоб кудись виїжджати. Пояснення, які підписала підозрювана, начебто є неповними та не відображають усіх деталей кримінального правопорушення. Зокрема, там не відображено, що її сестра намагалася допомогти братові, а саме давала знеболюючу пігулку та воду.
     
    Серед доказів, які долучені до справи і які досліджувались суддею – протокол огляду місця події, під час якого вилучили дерев’яну скалку з нашаруванням речовини бурого кольору; змиви речовини бурого кольору; лікарське свідоцтво, що причиною смерті є множинні поверхневі травми живота, спини, тазу, кінцівок, які настали внаслідок нападу з використанням тупого предмета з метою вбивства чи завдання ушкодження.
     
    Суддя врахував протокол допиту матері загиблого хлопчика. Вона розповіла, що останні пів року була з середнім сином у лікарні «Охматдит» у Києві. За меншим сином доглядала старша сестра. Останнього разу вона була вдома протягом трьох днів у березні та знову поїхала до Києва. У день, коли сталась трагедія, близько 17 год до неї зателефонувала донька та сказала, що у брата болить живіт, а ще через 20 хв повідомила, що хлопчик без свідомості. Потерпіла сказала викликати швидку допомогу. Про конфліктні ситуації в сім`ї та обставини вбивства нічого повідомити не змогла. Про те, що сталося вона дізналася 30 березня близько 18:20 год від родича, який відвозив хлопчика до лікарні.
     
    У протоколі допиту бабусі написано, що її онучка доглядала за своїм братом. Останній був неслухняною дитиною, про це їй розповідала сама онучка. 30 березня о 20:20 год до неї зателефонувала підозрювана та повідомила, що вона вдарила хлопчика та йому стало погано. Конкретного нічого вона не сказала та попросила викликати поліцію. Пізніше зателефонував її син та повідомив, що хлопчик помер.
     
    Дядько дітей, згідно з протоколом допиту, розповів, що 30 березня близько 18:55 год до нього зателефонував знайомий «батюшка» з іншої області. Він повідомив, що говорив телефоном з його племінницею, яка сказала, що її молодший брат не дихає. Коли чоловік приїхав до будинку, то він був зачинений з середини, племінниця якийсь час не відчиняла. У дівчини на руках без свідомості був брат і вона промовила, що її посадять. Сторонніх осіб у будинку свідок не бачив. Після цього дядько одразу повіз племінника до лікарні, де після реанімаційних заходів констатували його смерть.
     
    У поясненнях підозрюваної від 30 березня, йдеться що конфлікт виник на побутовому ґрунті. Оскільки її брат не хотів працювати, вона вирішила покарати його за негарну поведінку. Вона нібито вдарила хлопчика 10 разів ременем по спині та двічі дерев’яною палицею по ногах.
     
    Заслухавши всі пояснення суд ухвалив взяти підозрювану під варту на два місяці. У разі доведення вини дівчині загрожує від десяти до п’ятнадцяти років позбавлення волі  або ж довічне ув’язнення.