Балтійські країни розглядають Україну як найбільш цінного партнера НАТО

  • 7 квіт. 2021 12:26
  • 602
    • Новина Балтійські країни розглядають Україну як найбільш цінного партнера НАТО Ранкове місто. Кропивницький
     
    Міністри оборони України та Латвійської Республіки провели телефонну розмову, інформує Урядовий портал.
     
    Учора, 6 квітня, з ініціативи латвійської сторони відбулася телефонна розмова Міністра оборони України Андрія Тарана з Міністром оборони Латвійської Республіки Артісом Пабріксом.
     
    Глави оборонних відомств обмінялися думками з актуальних питань, що становлять взаємний інтерес. Було відзначено незмінність політико-дипломатичної підтримки Латвією європейських та євроатлантичних прагнень України.
     
    Міністр оборони України поінформував співрозмовника про поточну безпекову ситуацію в районі проведення Операції об’єднаних сил, на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, в Криму та довкола державного кордону України. Очільник українського оборонного відомства окремо приділив увагу системному загостренню Російською Федерацією ситуації в Донецькій та Луганській областях та небажанні держави-агресора підтвердити свою відданість режиму припинення вогню.
     
    - Ми високо цінуємо той факт, що голос Латвійської Республіки, як держави-члена НАТО, потужно звучить на нашу підтримку. Позиція Латвії у питанні реформування Збройних Сил України відповідно до стандартів Альянсу є важливою і завжди предметною. Розраховуємо на це і в майбутньому, адже для України на порядку денному зараз – питання перспективи отримання Плану дій щодо членства в НАТО, – зазначив Андрій Таран.
     
    Окремо Міністр оборони України висловив вдячність латвійській стороні за практичну допомогу Збройним Силам України і поінформував, що передані 24 лютого поточного року Латвією легкоброньовані медичні автомобілі успішно використовуються за призначенням у районі проведення операції Об’єднаних сил та надають допомогу не тільки військовому персоналу, а і цивільному населенню, часто залишаючись єдиним джерелом такої допомоги в регіоні.
     
    Артіс Пабрікс підтвердив наміри Латвійської Республіки продовжувати надавати підтримку Україні у відновленні її територіальної цілісності та суверенітету.
     
    - Латвія та інші балтійські країни розглядають Україну як найбільш цінного партнера НАТО, що стоїть на охороні спільних цінностей. Ми будемо робити усе залежне від нас для підтримки руху України до НАТО та ЄС, – підкреслив Артіс Пабрікс.
     
    Андрій Таран підтвердив запрошення Міністру оборони Латвійської Республіки взяти участь в урочистостях з нагоди святкування 30-ї річниці Незалежності України. Також Міністра оборони України запрошено до Латвійської Республіки для продовження діалогу щодо розвитку двосторонніх відносин в оборонній сфері.