Кропивницький: Берізки в центрі міста довели до загину

  • 5 квіт. 2021 11:39
  • 1522
    • Новина Кропивницький: Берізки в центрі міста довели до загину Ранкове місто. Кропивницький
     
    На зупинці готель "Київ" загинули берези, які були замуровані у приміщення магазину. Про це у групі Озеленення Кропивницький пише Надія Паливода.
     
    "Березки біля готелю "Київ" - більше їх немає. Це їхнє останнє фото.
     
    Не витримали замуровування в магазин, повільно вмирали протягом кількох років. Поки зрештою їх не спиляли.
    Я навіть зустріла під березами директорку "Єлізавети" і власників торгового центру, вони саме обговорювали, як їх спиляти. Дозволи на спил показали.
    Ці п’ять беріз за все своє життя не зробили нічого поганого, а тільки давали кисень місту, а людям на зупинці - затінок. 
    Заради чого вони загинули?
    Заради 50-ти САНТИметрів простору, саме на таку відстань тодішній власник магазину посунув приміщення магазину вперед, вмурувавши берези в магазин.
     
    Чому всохли? Знаєте, можна говорити про різницю температур взимку між верхньою частиною стовбура і нижньою, можна говорити про поверхневий тип кореневої системи, яка не терпить закритого простору... Але причина в іншому. 
    Дерево реагує на ставлення до нього. 
    В африканських народів є такий звичай: коли їм заважає якесь дерево - вони стають навколо нього і злісно кричать на нього. І дерево від їхньої злості всихає...
    Що відчули на собі ці бідні берези? В них забрали останній клаптик землі, їм різали гілки, обмуровували, сховали від людських очей, наче їх немає, наче вони не існують...
     
    - Ходімо, сестри, нас тут не люблять, ми тут нікому не потрібні, - сказали вони. І пішли.
    Прощайте, сестри..." - йдеться у повідомленні.