Кропивницький: Триває перейменування вулиці Халтуріна

  • 3 квіт. 2021 19:45
  • 2094
    • Новина Кропивницький: Триває перейменування вулиці Халтуріна Ранкове місто. Кропивницький
     
    У 2020 році від мешканців вулиці Халтуріна до депутатів Кропивницької міської організації ВО "Свобода" надійшла пропозиція перейменувати вулицю, яка розташована у районі Масляніківка, біля телевежі, на честь земляка, Заслуженого працівника культури України, українського хорового диригента Семена Дорогого. Семен Васильович проживав у будинку № 12 на зазначеній вулиці, деякі сусіди його і досі пам’ятають.
     
    Депутатки-свободівки VII скликання Олена Скочко та Олена Яцун у свою чергу провели інформаційну роботу серед жителів вулиці та провулка Халтуріна. Практично всі громадяни підтримали ініціативу перейменування вулиці на честь видатного земляка.
     
    17 лютого 2021 року у Кропивницькій міській раді пройшло перше засідання топонімічної комісії у новому складі під головуванням секретаря міської ради Олега Колюки.
     
    Серед інших питань розглядалося звернення депутатки Фортечної районної у м. Кропивницькому ради VII скликання Олени Скочко (ВО "Свобода") з приводу перейменування вулиці більшовика Степана Халтуріна на хорового диригента Семена Дорогого.
     
    Члени топонімічної комісії одноголосно підтримали перейменування вищезазначеної вулиці, але остаточне рішення по цьому питанню перенесли на наступне засідання, так як деякі присутні вважають необхідним зібрати більше підписів від мешканців району.
     
     
    Тож сьогодні, 3 квітня, 2021 року, націоналістки ще раз поспілкувались з жителями вулиці і зібрали підписи на підтримку перейменування вищезазначеної вулиці Халтуріна. Кропивничани усвідомлюють, що вулиці повинні носити імена українських героїв і діячів, які зробили внесок у розвиток міста або боронили незалежність нашої держави.
     
    Тож останнє слово залишилось за Кропивницькою міською радою.
     
     
     
    Довідка 
     
    Наш земляк Семен Дорогий заснував у нашому місті музичне училище і музично-педагогічний факультет у педінституті. Він також започаткував хор при Будинку культури, хор при Будинку вчителя, хор хлопчиків при військовому гарнізоні, керував хоровою капелою при нинишньому педагогічному університеті, викладав у Київському педагогічному інституті. І головним досягненням Семена Дорогого було керівництво хоровою чоловічою капелою імені Левка Ревуцького, його капела об’їздила усю Україну і мала визнання на рівні Радянського союзу.
     
    Його учнями з гордістю називають себе народні артистки України Людмила Маковецька і Нінель Білецька, заслужений діяч мистецтв України Юрій Любович, заслужений працівник культури Микола Макода та багато інших.
     
    За плідну творчу роботу Семену Васильовичу присвоєні почесні звання „Заслужений діяч мистецтв України” та „Заслужений працівник культури”.
     
     
    Натомість Степан Халтурін був російським більшовиком, чинив терористичні акти у XIX cт. і не має жодних заслуг перед громадою міста і Україною. Він був народником, народився у Вятській губернії, намагався знищити російського царя Олександра II у Зимовому палаці. За свою революційну діяльність був повішаний у 1882 році.