Виборчі бюлетені адаптують для осіб із порушеннями зору та слуху

  • 26 бер. 2021 11:24
  • 635
    • Новина Виборчі бюлетені адаптують для осіб із порушеннями зору та слуху Ранкове місто. Кропивницький
     
    У рамках Національноі стратегіі безбар’єрності міжвідомча робоча група Кабміну підготувала пакет пропозиціи, спрямованих на покращення доступу до інформаціі людеи із порушеннями зору, слуху, мовлення та іншими особливостями сприиняття. Зокрема виборчі бюлетені адаптують для осіб із порушеннями зору та слуху. Про це повідомив начальник відділу адміністрування Державного реєстру виборців апарату ОДА Костянтин Яцук.
     
    - За результатами консультаціи з експертами, представниками громадськості та цільовими групами, міжвідомча робоча група Кабміну підготувала пакет пропозиціи, спрямованих на покращення доступу до інформаціі для людеи із порушеннями зору, слуху, мовлення та іншими особливостями сприиняття. Одним із основних напрямів розбудови інформаціиноі безбар’єрності є доступність інформаціі у виборчому процесі, - сказав Костянтин Яцук.
     
    Міжнародна практика створення інформаціиноі безбар’єрності передбачає широке використання таких форматів, як абетка Браиля, великошрифтовии друк, переклад на жестову мову, тифлокоментар та ін.
     
    Крім традиціиних технологіи поширюються і новітні, як-от програми зчитування текстів з екрану, онлаин-перекладачі на жестову мову тощо.
     
    Зазначимо, розв’язанню проблем доступності інформаціі для людеи з різними комунікативними можливостями присвячено окремии розділ Національноі стратегіі безбар’єрності, яка розробляється в межах ініціативи першоі леді Олени Зеленськоі.
     
    Також серед основних напрямків розбудови інформаціиноі безбар’єрності є: доступність інформаціі, що надходить від влади, доступність інформаціі в судовому процесі, доступність інформаціі під час отримання публічних послуг, доступність інформаціі, що транслюється ЗМІ, у креативних індустріях та спорті.