У Кропивницькому з’явиться нова вулиця на честь поета Дона Амінадо

  • 25 бер. 2021 11:37
  • 1643
    • Новина У Кропивницькому з’явиться нова вулиця на честь поета Дона Амінадо Ранкове місто. Кропивницький
     
    Сьогодні, 25 березня, на початку сесії Кропивницької міської ради перед депутатським корпусом виступив місцевий історик, кандидат історичних наук Юрій Митрофаненко.
     
    - У нашому місті з’явиться нова вулиця, яка буде з’єднувати мікрорайони Кущівку та Масляніківку, історичні частини міста. Як говорив персонаж Жуля Верна Жак Паганель: "Вулиця без назви - як людина без імені". Попоную назвати вулицю на честь Дона Амінадо, справжнє ім’я якого - Амінодав Петрович Шполянський.
     
    Він народився у тодішньому Єлисаветграді у 1888 році. Шполянський виріс у нашому місті, вивчився тут і сформувався як особистість. Письменник любив наше місто і писав про нього. До речі, у 1926 році наш земляк передбачив розпад Радянського союзу: "...падут большевики..".
     
    За своє життя він відвідав багато величних міст: Париж, Москву, Одесу і Київ, але з любов’ю і гумором писав лише про своє місто. Дон Амінадо передбачив і наш театральний бренд міста Кропивницького: "Тільки у нашому місті театр любили по-справжньому".
     
    Виступав так званим "піарником" нашого міста - з гонором і гумором писав про нашу батьківщину. Навіть Бунін відгукувався про твори письменника як такі, що викликають естетичну насолоду.
     
    Тож пропоную назвати вулицю ім’ям Дона Амінадо, людини, яка своїми творами возвеличила наше місто.
     
     
    Довідка
    Амінодав Петрович Шполянський (псевдонім — Дон Амінадо, після ІІ Світової війни друкувався як Д. Амінадо; 7 травня 1888, Єлисаветград — 14 листопада 1957, Париж, Франція) — російськомовний єврейський поет-сатирик, мемуарист, адвокат на еміграції (у Франції).
     
    Олена Скочко