Кропивницький - лідер у номінації «Започаткування бізнесу»

  • 3 бер. 2021 14:01
  • 548
    • Новина Кропивницький - лідер у номінації «Започаткування бізнесу» Ранкове місто. Кропивницький
     
    Основними функціями департаменту з питань економічного розвитку, торгівлі та інвестицій є реалізація державної політики у галузях та сферах економічного розвитку, сприяння інвестиційній діяльності, підтримки малого та середнього підприємництва, державної регуляторної та тарифної політики, зайнятості населення, партиципаторного бюджетування, енергоефективності та енергоменеджменту, сприяння розвитку торгівлі та послуг захисту прав споживачів. Про це повідомила директор департаменту Ніна Рахуба під час свого публічного звіту за результатами виконання бюджетних програм у 2020 році.
     
    За її інформацією, на реалізацію даних функцій бюджетом міста Кропивницького на 2020 рік були передбачені видатки в обсязі 7,0 млн грн.
     
    - На реалізацію заходів галузевої Програми розвитку малого і середнього підприємництва у 2020 році було передбачено 166,0 тис. грн, але фактично використано 108,0 тис. грн., - повідомила Ніна Рахуба. - Дані кошти були направлені зокрема на фінансову підтримку реалізації інвестиційного проєкту "Підвищення якості надання кардіохірургічної допомоги дорослому населенню у Кіровоградській області" (ПВФ "Ацинус") на умовах співфінансування з Регіональним фондом підтримки підприємництва у Кіровоградській області, фінансову допомогу ТОВ "Березовський-Агро", проведення аналізу соціально-економічного становища суб'єктів господарювання міста, а також відзначення суб'єктів господарювання міста.
     
    Основними причинами недовикористання фінансового ресурсу Програми очільниця департаменту назвала введення карантинних заходів по всій території України, низьку активність суб'єктів підприємництва в отриманні фінансової допомоги та складну процедуру отримання коштів Регіонального фонду підтримки підприємництва в області.
     
    Як повідомила Ніна Рахуба, у 2020 році місто стало учасником програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Конкурентоспроможна економіка України» якою запроваджений Індекс конкурентоспроможності міст України (ІКМ).
     
    - Це дослідження – огляд найкращих практик управління економічними процесами в українських містах, результатом якого є узагальнений досвід лідерів ІКМ, який можна надалі використовувати у створенні ефективного, безпечного та сприятливого для бізнесу середовища. ІКМ складається із десяти компонентів, які разом формують так зване «ідеальне місто», - зазначила Ніна Рахуба. - За результатами ІКМ 2019/2020  Кропивницький посів 14 місце і став лідером у номінації "Започаткування бізнесу" серед українських міст. Завдяки результатам оцінювання, узагальненому досвіду інших міст, отримано розуміння того, що на думку місцевих підприємців, потрібно зробити міській владі для покращення бізнес середовища у місті. Над цим ми будемо працювати впродовж наступних років.
     
    Також у Кропивницькому продовжують наполегливо реалізовувати програму "Заходи з енергозбереження". Так, на реалізацію заходів програми у 2020 році були передбачені кошти в сумі 215,0 тис. грн, але фактично використано 24,0 тис. грн. Кошти були використані на щорічне обслуговування програмного продукту «Енергоплан», який надає змогу здійснювати моніторинг споживання енергоресурсів у 164 будівлях 142 бюджетних установ. Цьогоріч економія склала 5 тис. грн. Невикористані кошти в сумі 186,0 перенаправлені на розробку проєкту Плану дій сталого енергетичного розвитку та клімату м. Кропивницького на період до 2030 року.
     
    На реалізацію завдань і заходів Програми формування позитивного міжнародного та інвестиційного іміджу м. Кропивницького на 2018-2020 роки з міського бюджету на 2020 рік виділено кошти в сумі 175,0 тис. грн, використано 174,0 тис.грн. Зокрема, кошти спрямовані на забезпечення належного функціонування інвестиційного веб-порталу міста (https://kropinvest.gov.ua/) для налагодження ефективної взаємодії між владою, бізнесом, потенційними і діючими інвесторами, оновлення кредитного рейтингу з метою підтвердження рівня кредитоспроможності за Національною рейтинговою шкалою, здійснення організаційних заходів щодо проведення галузевої сесії "Цифрова трансформація: Бізнес. Влада. Суспільство" Муніципального інвестиційного форуму "TIME to INVEST". Проте, у зв'язку із пандемією COVID-19 проведення заходу перенесено на 2021 рік, за умови покращення епідеміологічної ситуації в країні.
     
    У 2020 році в рамках Програми реалізації громадського бюджету у Кропивницькому на 2017-2020 роки, відповідно до кошторисних призначень, на інформаційну кампанію та організацію етапів конкурсу проєктів «Громадський бюджет» було виділено 30,0 тис. грн, з яких використано 6,0 тис. грн.
     
    - У зв’язку з необхідністю дотримання протиепідемічних вимог рішенням міської ради були внесені зміни до Положення про громадський бюджет міста Кропивницького, а саме прийом проєктних пропозицій для участі у конкурсі та голосування за них здійснювалося лише в електронному режимі, тому виготовлення поліграфічної продукції на суму 24,0 тис. грн. було не актуальним, - зауважила Ніна Рахуба. - Загалом, за період 2017-2020 років в рамках громадського бюджету реалізовано 75 проєктів у різних частинах міста за різноманітними напрямами, з яких у 2020 році - 4 проєкти на суму 934,3 тис. грн.
     
    В рамках міської програми розвитку ярмаркової діяльності та ліквідації торгівлі у невстановлених місцях на 2019–2021 роки, яка передбачає проведення ярмаркових та інших загальноміських святкових заходів, а також проведення заходів з ліквідації торгівлі з рук у невстановлених місцях, проведено 149 рейдів "Муніципального патруля" щодо ліквідації торгівлі в невстановлених місцях і складено 151 протокол. Проведено 5 ярмарків: до Дня закоханих, Масляної, свята 8 Березня; на території Кіровоградської торгово-промислової палати проведено «Медовий ярмарок» з продажу продукції бджолярства, плодово-ягідної продукції та виробів майстрів декоративно-ужиткового мистецтва. З нагоди відзначення 266 річниці міста Кропивницького - «Смак Фест» за участю виробників сиру, м’ясних виробів, хліба, молока, меду. Організовано 4 святкові торгівлі з продажу святкових сувенірів та живих квітів. Крім того, організовано фестиваль кави «Кава просто неба», презентацію національних кухонь «Смачно на всю вулицю», виставку сучасних автомобілів «Гранд Фара».
     
    За інформацією директорки департаменту з питань економічного розвитку, торгівлі та інвестицій, надходження до спецфонду бюджету міста від сплати за розміщення літніх майданчиків склали 270,0 тис. грн.
     
    - На цьому ми не зупиняємось. Працюємо й надалі в межах повноважень і можливостей над покращенням економічного і інвестиційного потенціалу міста, - наголосила Ніна Рахуба на завершення.