На Кіровоградщині триває профілактична робота з недопущення поширення сказу тварин

  • 1 бер. 2021 15:43
  • 615
    • Новина На Кіровоградщині триває профілактична робота з недопущення поширення сказу тварин Ранкове місто. Кропивницький
     
     
    Фахівці державних лікарень ветеринарної медицини Кіровоградщини продовжують роботу з профілактики захворювання тварин на сказ. Так, 26 лютого спільно з громадською організацією «Щасливий пес» ветеринарні лікарі провели вакцинацію проти сказу собак та котів у притулку для тварин, що перебуваютья в селищі Нове у Кропивницькому. Чотирилапі підопічні притулку вже другий рік отримують профілактичне щеплення.
     
    Наголошуємо на тому, що для недопущення сказу тварин необхідно щорічно робити щеплення всім домашнім улюбленцям, починаючи з 3-місячного віку. Вакцина проти сказу є безкоштовною, для здійснення щеплення необхідно лише звернутися до лікарень ветеринарної медицини Держпродспоживслужби області.
     
    Нагадаємо, що сказ - це надзвичайно небезпечна інфекційна хвороба, яка супроводжується враженням центральної нервової системи й завжди закінчується смертю. Зараження людини сказом відбувається в основному через укуси хворою твариною чи внаслідок попадання її слини на свіжі поранення, подряпини шкіри або слизових оболонок.
     
    З метою запобігання захворюванню на сказ необхідно дотримуватися кількох правил:
    – уникати контактів із безпритульними і дикими тваринами. Звертати особливу увагу дітей на небезпеку таких контактів;
    – своєчасно здійснювати щеплення домашнім тваринам;
    – за найменшої підозри на захворювання серед тварин повідомляти органи ветеринарної медицини;
    – після укусу підозрілою твариною негайно звернутися до лікаря, оскільки при вже після прояву клінічних ознак врятувати хворого, як правило, не вдається.
     
    Тільки вчасно наданий комплекс антирабічної допомоги може вберегти постраждалих людей від смертельних наслідків.
    Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області наголошує, що незабезпечення власниками щорічного щеплення тварин проти сказу є порушенням чинного законодавства, зокрема, вимог статті 37 Закону України «Про ветеринарну медицину», пункту 5 «Інструкції про заходи щодо профілактики та боротьби зі сказом тварин» та передбачає адміністративну відповідальність у вигляді штрафу.
     
    Пресслужба ГУ Держпродспоживслужби
    в Кіровоградській області