Кропивницькі націоналісти відзначили день народження Лесі Українки (ВІДЕО)

  • 28 лют. 2021 21:11
  • 1280
    • Новина Кропивницькі націоналісти відзначили день народження Лесі Українки (ВІДЕО) Ранкове місто. Кропивницький
     
     
    Цьогоріч Україна відзначає 150-річчя з дня народження Лесі Українки. Не моглі і кропивницькі свободівці не відсвяткувати цю дату. Першим взяв слово голова Кропивницької міської організації ВО "Свобода" Сергій Капітонов, наголосивши на тому, що українці лише зараз відкривають забуті сторінки нашої історії, дізнаються щось нове про життя відомих та забутих українців, про їхню боротьбу і внесок у становлення нашої держави.
     
    - Сьогодні, відійшовши від радянських кліше, намагатимемося розкрити для себе постать Лесі Українки з невідомої нам сторони, адже радянська влада багато чого приховувала від нас і використовувала твори письменників для своєї комуністичної пропаганди.
     
    Свободівка Олена Скочко розповіла присутнім про цікаві факти з життя поетеси, про родину, з якої виросла така особистість, як Леся Українка. Адже Ларису Косач (справжнє ім’я поетеси) виховувала Олена Пчілка, яку у радянські часи представляли лише як дитячу письменницю. Ольга Косач (справжнє ім’я матері) мала націоналістичні погляди, за що її дуже невзлюбила більшовицька влада. Матір виховувала дітей вдома, адже на той час не було українських шкіл. Леся навіть написала для молодших братів і сестер підручник з історії східних народів. Олена Пчілка привчала доньку до перекладів творів всесвітньовідомих письменників і філософів на українську.
     
    Спочатку Леся Українка захоплювалася соціалізмом і марксизмом, та пізніше вона усвідомила, що Україна має розвиватися своїм націєцентричним шляхом.
     
     
    Розповіді про життя і творчість української поетеси урізноманітнили і піснями та віршами. Студентка Львівського політеху Аліна Гетьман виконала під бандуру пісні: "Маленька українка" на слова Олени Пчілки та Славень націоналістів.
     
     
     
    Пані Ніна Кодацька зачитала вірші Лесі Українки "Надія" та Присвята (Тарасу Шевченку) 
     
     
    Націоналістка Олена Гетьман  повідала присутнім про візит поетеси в Аджамку на Кропивниччині. Крім того свободівка поділилася особливостями переосмислення поезії Лесі Українки, яке прийшло до неї з роками, відкривши глибини безстрашної борчині за справедливість та соціальну рівність.
     
     
    Посестра Олена Яцун процитувала спогади Лесі Українки про інші країни під час її подорожей світом.  Розповіла про літературний гурток української молоді «Плеяда», що охопив тоді широке коло особистостей, створений 1888 року в Києві з ініціативи Михайла Косача - брата Лариси Косач.
     
    На завершення заходу націоналісти переглянули відеоролік, де розповідається про особисте життя великої поетеси.