У Кропивницькому відкрилася виставка кераміки

  • 22 лют. 2021 16:28
  • 594
    • Новина У Кропивницькому відкрилася виставка кераміки Ранкове місто. Кропивницький
     
     
     
    «Гончарному роду нема переводу» - таку назву має віртуальна виставка кераміки родини Фірсових, яку художньо-меморіальний музей Олександра Осмьоркіна презентує у Кропивницькому в рамках мистецького проекту серії художніх виставок «Лауреати обласної премії в галузі архітектури, геральдики та вексилології і декоративно-прикладного мистецтва імені Якова Паученка» на вебсайті в розділі «Вибрані виставки».
     
    Родина художників-кераміків подружжя Микола та Неля Фірсови і їхні сини Олександр та Сергій – унікальне явище в мистецькому житті міста Кропивницького. Випускники Одеського державного художнього училища імені Грекова, відділення художньої кераміки. Своєю творчістю вони відстоюють ідеї відродження та впровадження в сучасне життя стародавнього мистецтва кераміки. У свій час успішно працювали художньо-виробничих майстернях Художнього фонду України. А на початку 1990-х років заснували індивідуальну керамічну майстерню. Тоді ж про династію митців Фірсових та їхню гончарну майстерню був відзнятий документальний фільм, який демонструвався на всеукраїнських телеканалах.
     
    Творчі здобутки кожного з талановитих митців - членів Національної Спілки художників України відзначені обласною премією в галузі архітектури, геральдики та вексилології і декоративно-прикладного мистецтва імені Якова Паученка в номінації «декоративно-прикладне мистецтво», а мистецькі досягнення Нелі Фірсової – присвоєнням почесного звання «Заслужений художник України».
     
    Їхні доробки прикрашають інтер’єри готельних комплексів «Європа», «Турист», ресторану «Максим», фасадну частину магазину «Візит» на вул. В’ячеслава Чорновола в нашому місті. Твори зберігаються в музеях міста Кропивницького, в приватних колекціях України та за кордоном.
     
    Митці є учасниками всеукраїнських художніх виставок. Неодноразово влаштовували вернісажі своїх доробків в художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна та в обласному художньому музеї, який нині має назву Музей мистецтв.
     
    Експозицію нинішньої виставки складають твори з музейної колекції «Сучасне українське образотворче мистецтво» та авторських зібрань. Кожна з робіт є унікальною,  неповторною і яскраво відображає особливості творчої манери талановитих художників.
     
    Ось як характеризує їхню творчість в підготовленому музеєм тематичному буклеті виставки провідний науковий співробітник заслужений художник України Андрій Надєждін:
     
    - Хоча митці працюють в одній майстерні, кожному притаманний особливий художній почерк. Микола Іванович віддає перевагу класичним формам та сюжетам міського життя, а Неля Федорівна – композиціям за темами українського фольклору, багато з яких почерпнуті з власного дитинства, та вишуканих модерних ремінісценцій. Творам Сергія притаманні знаковість та заглиблення у вселенську філософію, а Олександра приваблюють нові технологічні пошуки та експерименти з різними матеріалами.
     
    Оригінальним доповненням виставки є унікальні фото митців в гончарній майстерні, де вони творчо працюють і реалізують свої художні задуми.
     
    Тож, завітайте на віртуальну виставку і отримайте естетичну насолоду від споглядання дивовижного керамічного мистецтва.