У Кропивницькому Куценківські читання пройшли онлайн

  • 17 лют. 2021 14:06
  • 887
    • Новина У Кропивницькому Куценківські читання пройшли онлайн Ранкове місто. Кропивницький
     
    Щорічно, починаючи з 2008 року, на базі літературно-меморіального музею І.К. Карпенка-Карого міста Кропивницького проводяться обласні літературно-краєзнавчі Куценківські читання, присвячені пам’яті відомого в Україні вченого-літературознавця, педагога, доктора філологічних наук, члена Національної спілки письменників України Леоніда Васильовича Куценка.
     
    Місце для читань вибране не випадково, адже музей Карпенка-Карого створювався з метою увічнення пам’яті корифея українського театру і дослідження літературного процесу у нашому краї.
     
    Леонід Васильович був одним з найвідданіших друзів музею. Атмосфера читань зігріта споминами про нього.
     
    Подія відбувається 15 лютого, у день народження науковця. Цьогоріч, враховуючи складну епідеміологічну ситуацію та запроваджені карантинні заходи, ХІV Куценківські читання пройшли в режимі онлайн 15 та 16 лютого. Вони були присвячені 30-річчю Незалежності України. Доповіді висвітлювали теми «Кіровоградська область і державотворчі процеси в Україні» та «Непересічна особистість у розбудові країни».
     
    У ХІV літературно-краєзнавчих читаннях взяли участь літературознавці, краєзнавці, музикознавці, науковці музеїв: Григорій Клочек, Лариса Гайда, Василь Білошапка, Марина Долгіх, Віктор Голобородько, Юрій Митрофаненко, Надія Частакова, Роман Базака, Андрій Надєждін, Борис Шевченко, Олександр Терещенко, Микола Правда, Богдана Бабенко та ін. Свої дослідження оприлюднили 23 учасника. Дуже виразною була літературна складова виступів.
     
     
    Помітно зріс інтерес молоді до історії краю. Два роки тому з виїзною виставкою, присвяченою уродженцю села Глодоси, учаснику визвольних змагань 19-20-х років минулого століття, письменнику Фотію Мелешку, науковці музею побували у Новоукраїнці. У бібліотеці, де виставка проходила, з рефератами виступили вихованці вчителя української мови і літератури Глодоської ЗОШ Валентини Малишко. Нині учні школи стали учасниками читань, що завжди були майданчиком для спілкування юного і допитливого покоління з відомими дослідниками.
     
    Зізнаємося чесно: онлайн формат для нас трохи незвичний. Думки учасників поділилися. Онлайн – дуже зручно, адже ми не залежимо від далеких відстаней, погодних умов, економимо час і кошти. Та є і мінуси: тринадцять років контакти на Куценківських читаннях були безпосередніми. Ми відчували живу реакцію на виступи. А ще було кулуарне спілкування у перерві. Цього бракувало зараз. Але незмінною залишається демократичність Куценківських читань.
     
    Оригінальні роботи учасників будуть опубліковані у краєзнавчому віснику «Між Бугом і Дніпром» та оприлюднені на сайті музею, який за минулий рік майже 47 тисяч разів відвідали представники 74 країн світу.
     
    Наступний рік для Куценківських читань особливий. Безпосередньо в музеї або онлайн краєзнавці зберуться у п’ятнадцятий раз. Історія нашого степового краю – невичерпна скарбниця, тож тем для досліджень не бракуватиме.
     
    Лариса Хосяінова, директор музею