У Кропивницькому планується знесення пам’ятників комуністичного режиму

  • 16 лют. 2021 10:15
  • 805
    • Новина У Кропивницькому планується знесення пам’ятників комуністичного режиму Ранкове місто. Кропивницький
     
    Архітектурно – містобудівна рада Кропивницького назвала Ковалівський парк місцем встановлення найвищого Прапора України, інформує Кропивницька міська рада.
     
    15 лютого у міській раді відбулось засідання архітектурно-містобудівної ради Кропивницького під головуванням т. в. о. начальника управління містобудування та архітектури Ірини Мартинової. На розгляд ради було винесено два питання: доручення Офісу Президента щодо визначення місця розташування Державного Прапора України на території міста Кропивницького та заходи з виконання законодавства України щодо декомунізації пам'ятників комуністичного режиму.
     
    На своєму засіданні члени ради вивчили всі пропозиції щодо встановлення найвищого флагштока з Державним Прапором України. Такими місцями представники громадськості називали територію біля Кропивницького відділу поліції ГУНП України в Кіровоградській області, набережну міста на прилеглому майданчику до Головного управління ДФС у Кіровоградській області або на місці, де раніше планувався пам'ятник пам'ятник Жертвам Голодомору, Ковалівський парк, Меморіальний комплекс «Фортечні вали» або ж земельна ділянка біля супермаркету “Копілка”.
     
    Члени ради зійшлися на думці, що найвищий Державний Прапор України має бути розміщений у центрі міста та мати зручний під'їзд для технічного обслуговування споруди. Крім того він має відповідати правилам з техніки безпеки, а територія навколо нього має бути достатньо широкою, аби під час державних свят зручно розміщалися люди.
     
    Найбільш прийнятним варіантом для розміщення прапору, на думку членів архітектурно-містобудівної ради, виявився парк Ковалівський. Цю пропозицію підтримала більшість. Тому її нададуть для розгляду до обласної державної адміністрації.
     
     
    У другій частині засідання члени ради розглянули запит від низки громадських організацій щодо демонтажу пам'ятників комуністичного режиму. Мова йшла про пам'ятник Комсомольським поколінням Кіровоградщини, розташований у сквері Олександра Кондакова, пам'ятник Героям громадянської та Великої Вітчизняної війни у сквері Слави та пам'ятник Солдатам правопорядку.
     
    - Демонтаж пам'ятників архітектури — це досить затратний процес. Лише на одну масштабну споруду з місцевого бюджету необхідно буде виділити від 1,5 до 1,8 мільйона гривень, - зауважила Ірина Мартинова.
     
    Думки членів ради розійшлися під час обговорення: одні архітектори наполягали на необхідності здійснювати демонтаж у контексті реконструкції скверів, інші переконували, що пам'ятники - це частина епохи, монументальне мистецтво і їх треба залишити на своєму місці, треті - пропонували створити музей просто неба і там розмістити всі символи комуністичного режиму.
     
    Начальник управління культури та туризму міської ради Анна Назарець нагадала членам ради, що топонімічна комісія підтримала питання демонтажу пам'ятника Комсомольским поколінням Кіровоградщини. У той же час члени топонімічної комісії відхилили пропозицію демонтажу пам'ятного знака партизанам, що у парку Ковалівському, та пам'ятника Солдатам правопорядку. Проти його знесення виступили і мешканці міста.
     
    Тож остаточного рішення архітектурно-містобудівна рада Кропивницького з цього питання ще не сформувала.