Що вирішили на зборах Кіровоградської регіонального відділення Асоціації міст?

  • 12 лют. 2021 18:07
  • 730
    • Новина Що вирішили на зборах Кіровоградської регіонального відділення Асоціації міст? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Сьогодні,12 лютого, у Кропивницькому відбулися Загальні збори Кіровоградського регіонального відділення @А. 
     
    Це перші збори членів АМУ після проведення місцевих виборів у жовтні 2020 року, після яких 16 з 39 громад  - членів АМУ в Кіровоградській області очолили нові голови. Мета зборів обрати делегатів, які представлятимуть Кіровоградщину на загальноукраїнському рівні, обговорити проблемні питання діяльності органів місцевого саморвядування в умовах завершення адмінтерреформи. 
     
    У зборах взяли участь Виконавчий директор Всеукраїнської Асоціації Органів Місцевого Самоврядування «Асоціація міст України» Олександр Слобожан, члени Правління АМУ - Кропивницький міський голова Андрій Райкович та Маловисківський міський голова Юрій Гульдас, виконавчий директор Кіровоградського РВ АМУ Валентина Ільюшкіна, голови міських, селищних, сільських рад - члени Асоціації, консультанти проєкту ПУЛЬС Кіровоградського РВ АМУ. Також на захід були запрошені голови та уповноважені представники інших територіальних громад області, які найближчим часом планують ухвалити рішення про вступ до АМУ. 
     
     
    Вітаючи присутніх, Андрій Райкович наголосив на важливості збереження здобутків реформи децентралізації влади, розширенні повноважень органів місцевого самоврядування та їх фінансового забезпечення.
     
    - Наше спільне завдання вбачаю найперше - не допустити згортання децентралізації. Розширити можливості і роль громад, в економічному та адміністративному спектрах функціонування держави. Ніхто, крім нас, не знає життя простих людей. Ніхто, крім нас, не кидається їх фахово вирішувати, - зазначив Андрій Райкович.
     
    Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан, звернувшись до присутніх наголосив на необхідності консолідації зусиль міських, сільських та селищних рад заради конструктивного діалогу з  центральними органами влади у вирішенні проблемних питань розвитку місцевого самоврядування.
     
     
    - Сьогоднішнє засідання для нас є дуже важливим, я хочу щоб усі зрозуміли, що тільки одним голосом, спільним аргументами ми можемо відстоювати інтереси місцевого самоврядування. Так, приміром, кожен рік боремось за акциз на пальне та тютюн для місцевих бюджетів, і в результаті минулого року нам вдалось залишити в громадах 12 млрд грн. Нині є пропозиція залишати у місцевих бюджетах громад 80 відсотків ПДФО і тільки спільними зусиллями усіх ОМС ми зможемо це відстояти. 
     
    Більше того, нині великі підприємства, такі як Укрпошта, Укрзалізниця прагнуть зняти з реєстрації свої підрозділи за місцем виробничих потужностей, що призводить до великих втрат надходжень до місцевих бюджетів, особливо малих громад, де ці підрозділи були одними з основних наповнювачів місцевого бюджету. І це тільки один з прикладів. Ми прагнемо об’єднати всі зусилля заради збільшення місцевих ресурсів. Нам треба об’єднуватись і спільно на основі чіткої аналітики доводити правомірність інтересів наших громад. Вартість помилки - втрата ресурсу, - наголосив Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан.
     
    У ході Загальних зборів було зазначено, що під час непростого процесу з формування Державного бюджету - 2021 р. саме завдяки роботі АМУ та її регіональних відділень було збережено 153 млрд. грн. для територіальних громад України. Асоціація міст України не лише не допустила втрат місцевих бюджетів в обсязі 96,2 млрд. грн., але й залучила до бюджетів громад додатковий ресурс в розмірі 56,8 млрд. грн.  
     
     
    Учасники Зборів затвердили кандидатури міських голів Кропивницького та Малої Виски у складі Правління Асоціації міст України та ухвалили рішення  про звернення Кіровоградського РВ АМУ до Правління Асоціації міст України з рекомендацією щодо продовження терміну перебування на посаді Голови Асоціації міст України Київському міському голові Віталію Кличку. 
     
    Окрім того учасники Загальних зборів одноголосно висловились за обрання Андрія Райковича, Кропивницького міського голову -  Головою  регіонального відділення АМУ.
     
    - Я щиро вдячний вам за високу довіру. Ну буду проголошувати традиційні заклики і обіцянки. Ми всі об’єднані великою відповідальністю перед людьми, перед громадами, які обрали нас керівниками території. Без різниці, яких розмірів: чи 250 тисяч, чи півтори тисячі. Тільки гуртом, спільно і організовано ми будемо спроможні рухатись вперед та виконувати волю людей, — дякуючи колегам за довіру підсумував Андрій  Райкович. 
     
    Відповідно до регламенту учасниками зібрання було також обрано заступників голови регіонального відділення. Ними стали: Олександрійський  міський голова Сергій Кузьменко та міський голова Малої Виски Юрій Гульдас. 
     
    До складу Правління Кіровоградського РВ АМУ на наступний період увійшли:
     
    • Валентина Ільюшкіна – виконавчий директор Кіровоградського РВ АМУ; 
    • Леонід Кравченко – Бобринецький міський голова; 
    • Володимир Сокирко – Знам’янський міський голова; 
    • Андрій Коломійцев –  Приютівський селищний голова. 
     
    Завершились завершились Загальні Збори приємною несподіванкою. Виконавчому директору Кіровоградського РВ АМУ Валентині Ільюшкіній за заслуги перед Українським народом було вручено Почесну грамоту Верховної Ради України.
     
     
    Кіровоградське регіональне відділення Асоціації міст України
     
    Ігор Демчук