Економічна ситуація в Україні поступово стабілізується

  • 10 лют. 2021 16:29
  • 726
    • Новина Економічна ситуація в Україні поступово стабілізується Ранкове місто. Кропивницький
     
    У IV кварталі 2020 року падіння ВВП майже зупинилося та склало 1 %. Це кращі показники, ніж на початку року, до коронакризи, інформує Урядовий портал.
     
    Про це Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко розповів під час форуму “Україна 30. Коронавірус: виклики та відповіді”.
     
    - Ми досить гідно справилися з безпрецедентними викликами 2020 року і маємо оптимістичні прогнози на наступні роки. Заходи Уряду та НБУ сприяли формуванню певних позитивних тенденцій в економіці. Починаючи з червня 2020 року, економічна ситуація поступово почала покращуватись на тлі пом’якшення карантинних обмежень та стимулюючих програм Уряду. Зокрема, падіння ВВП у ІІІ кварталі уповільнилось до 3,5%, а в IV кварталі до 1%,- зазначив Ігор Петрашко.
     
    Так, минулого року Уряд запровадив низку стимулюючих заходів, зокрема розширення програми «Доступні кредити 5-7-9». Наразі за програмою бізнесу видано кредитів на понад 20 млрд грн. Також було запроваджено новий інструмент – портфельні кредитні гарантії, що спростив доступ до фінансів для малого та середнього бізнесу.
     
    Під час посилення карантинних обмежень було реалізовано 3 нові програми підтримки бізнесу (допомога ФОПам і працівникам 8 тис., допомога роботодавцям, компенсація ЄСВ), загальна сума компенсацій по яким склала 4,7 млрд грн.
     
    Для збереження робочих місць було запроваджено допомогу по частковому безробіттю. Ця програма дозволила зберегти робочі місця для близько 400 тисяч людей, а сума компенсації склала 2,8 млрд грн. Разом з тим, за рік центри зайнятості працевлаштували понад 600 тисяч людей, а сума виплат по безробіттю склала - 15,8 млрд грн
     
    Крім того цього року аграрії отримали чотири млрд державної підтримки, були впроваджені податкові пільги та спрощено умови ведення бізнесу.
     
    - Наразі, умови для економічного відновлення в принципі є доволі сприятливими. Зрозуміло, що в один момент все не зміниться на краще. Але наш прогноз на 2021 рік - зростання на 4,6% ми залишаємо незмінним і цілком вірогідним, - додав Міністр.