Кропивницький: Як представлено "Графічний код українців" у виставці? (ФОТО)

  • 9 лют. 2021 16:08
  • 821
    • Новина Кропивницький: Як представлено «Графічний код українців» у виставці? (ФОТО) Ранкове місто. Кропивницький
     
    У Музеї мистецтв у віртуальній експозиції "Графічний код українців" представлені графічні твори, в яких Євген Кібрик зумів передати душу українського козацтва, найкращі риси нашого народу – патріотизм, самопожертву, любов до батьківщини. В цих роботах широко проявляється українська ментальність, самобутність та колорит буття українського народу, яскравими представниками якого були козаки.
     
     
    Євген Адольфович Кібрик народився 8 лютого 1906 року у Вознесенську, що на Миколаївщині. Під час навчання в місцевій гімназії маленький Євген захоплювався читанням літератури, а особливе місце в його житті зайняло малювання. Тож не випадково у 1922 році ним було прийнято рішення переїхати до міста Одеси і вступити до Одеського художнього інституту (нині Одеське художне училище імені М.Б. Грекова), де він спочатку навчався на факультеті живопису у художній майстерні П.Г. Володіна (1877-1936), а згодом перейшов у майстерню Т.Б. Фраєрмана (1883-1957).
     
     
     Молодий художник Євген Кібрик наполегливо навчався, а з кінця 1922 року почав працювати у газеті «Молода гвардія». Майбутній митець виявив свій неабиякий хист і продовжив здобуття мистецької освіти у 1925-1927 рр. в академії мистецтв міста Ленінграда. В 30-х роках минулого століття Євген Кібрик розпочав працювати ілюстратором. Яскраво розкрився його талант в роботі з літературними творами Ю. Тинянова «Підпоручик Кіже», Р. Ролана «Кола Брюньон», Ш. де Костера «Легенда про Тіля Уліншпігеля», це дало  йому репутацію блискучого графіка. Він умів бачити, відчувати та показувати історію. В роки Другої світової війни Євген Кібрик перебував у евакуації у місті Самарканд (Узбекистан). З 1943 року художник мешкав у Москві, займався викладацькою роботою у Московському художньому інституті, з 1954 року мав звання професора. Помер митець у 1978 році, похований на Новодівочому цвинтарі міста Москви.
     
     
    В кінці 70-х років минулого століття земляки художника з міста Вознесенськ звернулися до митця з проханням передати місту в дарунок кілька своїх творів. Він погодився, але раптова смерть їм завадила це зробити. Вже у 1980 році у місті створили картинну галерею, яка сьогодні має назву Вознесенський художній музей імені Є.А. Кібрика. Вдова художника передала понад дві тисячі предметів, серед них особисті речі, роботи митця, художню колекцію. 
     
     
      У фондовому зібранні Музею мистецтв міста Кропивницький зберігається близько 70 графічних творів автора, які присвячені знаменитій повісті Миколи Гоголя «Тарас Бульба». Над створенням цих ілюстрацій художник працював протягом 1944-45 років. У 1980 році їх було закуплено у родини митця Кіровоградським обласним краєзнавчим музеєм, відділом якого в свій час була картинна галерея, на базі якої в 1993 році було засновано Кіровоградський обласний художній музей (нині Музей мистецтв). 
     
      
     
    У віртуальній експозиції "Графічний код українців" представлені графічні твори, в яких Євген Кібрик зумів передати душу українського козацтва, найкращі риси нашого народу – патріотизм, самопожертву, любов до батьківщини. В цих роботах широко проявляється українська ментальність, самобутність та колорит буття українського народу, яскравими представниками якого були козаки.