Обласний центр налагоджуватиме економічну співпрацю з Туреччиною

  • 9 лют. 2021 11:19
  • 694
    • Новина Обласний центр налагоджуватиме економічну співпрацю з Туреччиною Ранкове місто. Кропивницький
     
    Кропивницький зацікавлений у розвитку міжнародного співробітництва: місто може отримати побратима у Турецькій Республіці, інформує у ФБ міська рада.
     
    Міська влада Кропивницького продовжує займати активну позицію у розвитку міжнародного співробітництва та пошуку потенційних інвесторів для реалізації спільних і необхідних громаді міста проєктів. 
     
    8 лютого міський голова Кропивницького Андрій Райкович взяв участь в онлайн – зустрічі із Надзвичайним та Повноважним Послом України в Турецькій Республіці Андрієм Сибігою. У розмові взяли також участь Генеральний консул України в Стамбулі Олександр Гаман, консул України в Анталії Емір Рустамов, заступник міського голови Михайло Бєжан, начальник департаменту з питань економічного розвитку, торгівлі та інвестицій Ніна Рахуба і начальник відділу інвестиційної діяльності та підприємництва Тетяна Ломова.
     
     - Туреччина, з її 83–ох мільйонним населенням і 17-им місцем у світовій економіці  є перспективним партнером для нарощування товарообігу та реалізації проєктів  у багатьох сферах економіки і соціального життя, - відзначив Андрій Сибіга. – Передусім – це створення індустріальних парків, будівництво в рамках державно – приватного партнерства сміттєпереробних заводів, сучасних закладів охорони здоров’я, аеропортів, доріг, мостів тощо.
     
     Співпраця з турецьким бізнесом буде розвиватися активніше, якщо Кропивницький встановить тісні і дружні стосунки з одним із турецьких міст, близьким за економічними інтересами, реалізовуватиме культурницькі і освітні проєкти, просуватиме туристичні обміни. Кандидатом на звання міста-побратима розглядається Чорум, розташований на півночі Туреччини, на Анатолійському плоскогір'ї. Населення цього центру однойменної провінції складає 220 тисяч мешканців, а економіка представлена  виготовленням та експортом борошномольного та комбікормового обладнання, що, безумовно, цікаво для орієнтованого на сільськогосподарське виробництво і розвиток переробної промисловості Кропивницького.
     
     - Так, економічний потенціал нашої області пов’язаний зі значним обсягом сировинних ресурсів та значною потребою інвестицій в переробну галузь, як рослинної, так і тваринної продукції, - наголосив Андрій Райкович. – Конкурентноспроможним у Кропивницькому є і сільськогосподарське машинобудування. У традиційній міжнародній виставці «АгроЕкспо», яка щорічно проводиться в обласному центрі і завоювала популярність в середовищі виробників сільгосптехніки, беруть участь десять турецьких фірм. Тобто, первинний майданчик переговорів  вже налагоджений, його необхідно розширювати.
     
     Міський голова доручив Михайлу Бєжану підготувати і направити до Посольства України в Турецькій Республіці  пакет інвестиційних пропозицій для реалізації на території Кропивницького.