У Кропивницькому молоді художники представили роботи з батіку

  • 26 січ. 2021 10:01
  • 1386
    • Новина У Кропивницькому молоді художники представили роботи з батіку Ранкове місто. Кропивницький
     
    «Батик у всій його красі!»: виставка молодих художників відкрилася у Кропивницькому музеї Осмьоркіна, інформує міська рада.
     
    Започаткований художньо-меморіальним музеєм Олександра Осмьоркіна арт-проєкт «Нова генерація» користується великою популярністю серед студентів мистецьких навчальних закладів, адже його метою є підтримка яскравих талановитих особистостей сучасної художньої молоді. Студентська молодь Кропивницького, Одеси і Львова з задоволенням презентує свої роботи на персональних та колективних виставках, чудовим доповненням яких є підготовлені науковцями музею буклети з мистецтвознавчими статтями та репродукціями творчих доробків – живопису, графіки, паперової пластики, колажів, витинанок, кераміки.
     
    - Ось і нинішній молодіжний вернісаж, сподіваємося, стане мистецькою подією, незважаючи на свій віртуальний формат. На веб-сайті музею у розділі «Вибрані виставки» презентується виставка творчих робіт студентів кафедри образотворчого мистецтва та дизайну мистецького факультету Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка «Батик у всій його красі!», - зауважує директор художньо-меморіального музею О.Осмьоркіна Віта Чернова.
     
    Така поетична назва виставки виникла випадково під час розмови провідного наукового співробітника музею Андрія Надєждіна з куратором виставки Ларисою Гарбузенко - кандидатом педагогічних наук, доцентом, членом Національної Спілки майстрів народного мистецтва України, лауреатом обласної премії в галузі архітектури, геральдики та вексилології і декоративно-прикладного мистецтва імені Якова Паученка в номінації «декоративно-прикладне мистецтво».
     
    - Батик – це унікальне поєднання древнього мистецтва декорування тканин з сучасними технологіями. Представлені твори молодих художників демонструють індивідуальний підхід у використанні нових композицій, інтенсивність кольору та конструктивність ритму плям. Вони, нова генерація, своїми роботами стверджують, що батик – це сучасно і стильно! Метаморфози льону, бавовни, шовку – воском, шнурами, голками, барвниками, з ароматом чаклунства руками нової генерації - молоді. Одним словом – батик у всій його красі! - говорить Лариса Гарбузенко, досвідчений педагог і відома мисткиня, характеризуючи процес творчості своїх студентів під час викладання навчальної дисципліни «Декоративно-прикладне мистецтво.
     
     
    Як відомо, у перекладі з індонезійської «батик» означає «крапля воску на бавовні». Це - мистецтво ручного розпису по тканині, сутність якого полягає в нанесенні на матеріал воску в тих місцях, куди не має потрапити барвник. Батьківщиною батику вважають Індонезію та острів Ява. Саме індонезійський батик, як тип мистецтва, внесений в список ЮНЕСКО  «Шедеври усної та нематеріальної культурної спадщини людства». Мистецтво, що увібрало в себе елементи акварельного живопису, пастелі, графіки, вітражу та мозаїки, відоме ще з давніх часів. Крім основних видів батику - гарячого та холодного, існують також техніки з механічним резервуванням - вузликова «бандан» і японська «шіборі» або «сіборі», які дозволяють створювати тканини з абстрактними, спонтанними малюнками, а також використовувати при створенні фону для гарячого та холодного батику або вільного розпису. Батик - універсальна техніка, яка може слугувати для створення самодостатніх творів мистецтва - картин, панно, елементів інтер’єру, а також для оформлення одягу, різноманітних предметів декору, аксесуарів.
     
     
    Експозицію надзвичайно красивої, стильної, креативної виставки складають 37 творів в техніці батику тринадцяти бакалаврів університету.  Виконані в традиційних формах за новими технологіями, вони є сучасними версіями батику і вирізняються декоративністю, вишуканістю зображувальних засобів, художнім самовиразом. Втілені у батиках образи мають і національне підґрунтя, в основі якого - любов до рідної землі, знання історії, культури та мистецтва українського народу. А головне – ці роботи є результатом творчого осмислення буття і трансформації свідомості. Ось як описує мистецьку ідею свого батику «В тенетах життя» Діана Бубнова: «Монохромним натюрмортом показати, як світлі думки затягує темним павутинням, а кострубаті квіти передають людську натуру». Цікаво пояснює значення своєї роботи «Інформація» і молодий художник Роман Ткаченко, який студентом став учасником всеукраїнської виставки «Мальовнича Україна», що проходила в нашому місті позаминулого року: «Нашарування і накопичення інформації, яка як безкінечний вир, хаотично і одночасно впорядковано розкривається перед нами».
     
    До того ж ви можете переглянути фото учасників виставки – молодих, сповнених мистецьких планів і творчих амбіцій, з відкритим поглядом на життя.
     
    Запрошуємо всіх шанувальників образотворчості завітати на віртуальну музейну платформу і відкрити для себе красу батику в інтерпретації нової української генерації.