У Кіровоградській області у 2020 році не купували швидких

  • 21 січ. 2021 13:05
  • 589
    • Новина У Кіровоградській області у 2020 році не купували швидких Ранкове місто. Кропивницький
     
     
    У Кіровоградській, Одеській, Полтавській і Донецькій областях не купували спеціалізованих автомобілів для надання екстреної медичної допомоги минулого року. Водночас загалом в Україні за рік придбали більше спеціалізованих машин для медиків (836), ніж за чотири попередні роки разом (748). За даними аналітичного інструменту BI Prozorro, бюджету таке поповнення автопарку лікарень обійшлося в понад 1,6 млрд грн.
     
    Майже половину цих авто придбали централізовано через ДП “Медичні закупівлі України”.
     
    Ще у квітні Кабмін дозволив купувати швидкі без аукціонів — просто звітуючи про договір за процедурою COVID-19. Однак МЗУ вирішили провести попередній аналіз ринку в Prozorro за допомогою конкурентних процедур перед тим, як укладати прямі договори. У такий спосіб вони зекономили понад 120 млн грн на закупівлі 416 швидких. Тепер МОЗ буде розподіляти автомобілі по областях, тож ймовірно частину з них все таки направлять і в Кіровоградську область.
     
     
    Серед регіонів найбільше автомобілів швидкої допомоги у 2020 році придбали у Хмельницькій (36), Закарпатській та Київській (по 35) і Львівській (31) областях.
     
    На жаль, в межах поодиноких закупівель замовникам не вдалося придбати спеціалізовані авто за такими ж вигідними цінами, як МЗУ. Це можна пояснити обсягом закупівель і відсутністю конкуренції — більшість машин купили, укладаючи договір напряму без аукціону.
     
     
    Проєкт DOZORRO закликає відмовитися від неконкурентних закупівель швидких у 2021 році. Адже приклад МЗУ показує, що купувати їх через конкурентні процедури набагато вигідніше і ефективніше.
     
     
    Довідково
     
    Трансперенсі Інтернешнл Україна – акредитований представник глобального руху Transparency International, що комплексно підходить до розробки та впровадження змін задля зниження рівня корупції.
     
    ТІ Україна адмініструвала та передала державі системи Prozorro, Prozorro.Продажі та eHealth. Також наш інноваційно-експертний центр впровадив Рейтинг прозорості міст і розбудовує спільноту DOZORRO для контролю за публічними закупівлями.
     
    Transparency International Ukraine