У Кропивницькому КП «Теплоенергетик» має намір підвищити тарифи на тепло

  • 19 січ. 2021 12:06
  • 4373
    • Новина У Кропивницькому КП «Теплоенергетик» має намір підвищити тарифи на тепло Ранкове місто. Кропивницький
     
    Підвищення цін на газ, електроенергію та воду змусили КП «Теплоенергетик» коригувати тарифи на теплопостачання, інформує сайт міської ради.
     
    Підприємство КП «Теплоенергетик», надавач послуг з централізованого теплопостачання у Кропивницькому, направив до міської ради звернення щодо коригування чинних тарифів. Про це повідомила директор департаменту з питань економічного розвитку, торгівлі та інвестицій Кропивницької міської ради Ніна Рахуба під час прес-конференції сьогодні, 19 січня.
     
    - Тарифи на послуги постачання тепла можуть коригуватися в міжопалювальний період, якщо з’являються фактори, що не залежать від діяльності теплогенеруючого підприємства, - відзначила Ніна Рахуба. – Від 1 січня поточного року змінилися в сторону збільшення відразу чотири важливих складових обрахування вартості теплопостачання: ціна газу та послуги з його розподілу, тарифи на електроенергію і водопостачання та рівень мінімального прожиткового мінімуму.
     
    За інформацією директора департаменту, найбільше – на 50,8%, із 01 січня виросла вартість блакитного палива. У чинних тарифах КП «Теплоенергетик» закладена ціна газу 4048,5 гривень за тисячу кубометрів, а розраховуватися доводиться за ціною 6103 гривень. Удвічі зросли тарифи на послуги розподілу газу: із 0,86 до 1,6 гривень за кубометр. На 39,3% стала дорожчою електроенергія: її вартість зросла від 2,47  до 3,44 гривень за Квт. Вода піднялася в ціні із 31,35 до 37,08 гривень за кубічний метр, тобто на 18,3%. І, нарешті, прожитковий мінімум в Україні підвищився на 8,2%  - до 2333 гривень.
     
    - У розрахунках коригування тарифу, наданих дирекцією КП «Теплоенергетик», враховані лише фактичні зміни його складових елементів, інші чинники не переглядалися, - підкреслила Ніна Рахуба. – Можна говорити про те, що збільшення вартості послуги теплопостачання є вимушеним кроком для підприємства, викликаним факторами, незалежними від його діяльності.
     
    Проєкт рішення виконавчого комітету Кропивницької міської ради, яким пропонуються до затвердження скориговані тарифи оприлюднений на офіційному сайті міської ради. За розрахунками, вартість централізованого теплопостачання для населення зросте на 36%: від 2005,6 до 2734,3 гривень за Гкал. У перерахунку на квадратуру житлової площі це складає 69,33 гривень. За чинним тарифом мешканці міста сплачують 50,85 гривень за метр квадратний площі опалювання.
     
    - Планується, що виконком розгляне коригування тарифів на своєму засіданні 26 січня, - звернула увагу Ніна Рахуба. – Поки що КП «Теплоенергетик» несе багатомільйонні збитки від того, що чинний тариф не відповідає реальним витратам на виробництво і транспортування теплової енергії. Лише у січні тепловики матимуть від’ємне сальдо у сумі близько 103 мільйонів гривень. Необхідно також врахувати хронічний борг споживачів їхніх послуг – 87,2 мільйона гривень та борги, залишені у спадок іншим теплогенеруючим підприємством, ДП «Кіровоградтепло» ТОВ ЦНТІ УНГА – 67 мільйонів гривень. Все разом утворює надзвичайно складну економічну ситуацію, у якій доводиться працювати і виконувати свої зобов’язання перед містом колективу КП «Теплоенергетик».
     
    Водночас, Ніна Рахуба повідомила журналістам, що у Кропивницькій міській раді активно триває процес розробки нової стратегії теплопостачання обласного центру, яка почне реалізовуватися вже з наступного опалювального періоду.