Як збільшити розмір аліментів?

  • 16 січ. 2021 18:40
  • 670
    • Новина Як збільшити розмір аліментів? Ранкове місто. Кропивницький
     
     
    На Кіровоградщині адвокатка системи БПД допомогла жінці стягнути з батька дитини додаткові кошти на утримання сина.
     
    Чи можна збільшити розмір аліментів та стягнути, у зв’язку з хворобою сина, додаткові витрати на його утримання? З цим питанням звернулась пані Оксана до юристів Благовіщенського бюро правової допомоги Голованівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.
     
    Після розлучення пані Оксани з батьком її сина, Ульяновський районний суд Кіровоградської області ухвалив рішення про стягнення на її користь аліментів на утримання дитини у розмірі 400 грн. на місяць,  до досягнення дитиною повноліття. Але з того часу матеріальне становище та стан здоров’я пані Оксани погіршились, вона хворіє і через хворобу втратила роботу і заробіток.
     
    У зв’язку з цими обставинами жінка хотіла б змінити спосіб стягнення аліментів та стягувати з батька дитини аліменти у розмірі 25 % частки всіх видів його заробітку, але не менше 50% від прожиткового мінімуму на утримання дитини відповідного віку.
    До того ж син пані Оксани хворіє і потребує додаткових витрат, пов’язаних з обстеженням, лікуванням та спеціальним харчуванням.
    Правову допомогу жінці надавала адвокатка – Ірина Осієвська. 
     
    За порадою адвокатки пані Оксана надала до суду докази додаткових витрат на утримання дитини, що викликані особливими обставинами – хворобою дитини (витрати на медичне обстеження не за місцем проживання, лікування, профілактику, дієтичне харчування дитини (чеки, квитанції про придбання ліків, консультативні висновки лікарів)).
     
    Ульяновський районний суд на підставі наданих доказів задовольнив позов в повному обсязі та ухвалив рішення змінити спосіб стягнення аліментів та стягувати з батька дитини на користь клієнтки аліменти на утримання сина у розмірі ¼ частки всіх видів заробітку (доходу), але не менше 50% від прожиткового мінімуму на утримання дитини відповідного віку та щомісячно стягувати з відповідача додаткові витрати на утримання сина у розмірі 1000 грн.
     
    Коментує Ірина Осієвська: 
     
    - Стаття 27 Конвенції ООН про права дитини, а також ст. 8 Закону України «Про охорону дитинства» гарантує дітям право на гідний, належний рівень життя. Пряма відповідальність за створення належних умов, в рівній мірі лежить на батьках, оскільки відповідно до норм сімейного законодавства батько і мати мають рівні права та обов’язки по відношенню до дітей.
     
    Відповідно до ч.1 ст.192 Сімейного кодексу України розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров'я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом. 
     
    Той з батьків, з кого присуджено стягнення аліментів на дитину, а також той з батьків, до кого вимога про стягнення аліментів не була подана, зобов'язані брати участь у додаткових витратах на дитину, що викликані особливими обставинами (розвитком здібностей дитини, її хворобою, каліцтвом тощо).
     
    Розмір участі одного з батьків у додаткових витратах на дитину в разі спору визначається за рішенням суду, з урахуванням обставин, що мають істотне значення.
     
    Додаткові витрати на дитину можуть фінансуватися наперед або покриватися після їх фактичного понесення разово, періодично або постійно.
    До Голованівського місцевого центру з надання БВПД можна звернутись за адресою: селище Голованівськ, вул. Ціолковського, 1. Тел.: (05252) 2-25-83, 068 834 77 45, 093 423 33 73.
     
    Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний контакт-центр за номером 0-800-213-103, дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України.