Кіровоградщина: На Новоархангельщині московська церква зазіхнула на земельну ділянку школи

  • 14 січ. 2021 18:00
  • 1478
    • Новина Кіровоградщина: На Новоархангельщині московська церква зазіхнула на земельну ділянку школи Ранкове місто. Кропивницький
     
    Мешканка і депутатка минулого скликання від ВО "Свобода" Наталя Терновенко підняла питання побудови храму православної церкви Московського партіархату на земельнійї ділянці, що належть школі.
     
    “Новоархангельщина онлайн” отримала листа від секретаря та депутатки-націоналістки Торговицької сільської ради минулого скликання Терновенко Наталії.
     
    В цьому листі пані Наталія Терновенко зауважує важливе та достатньо чутливе питання, котре стосується нашої Громади.
     
    А саме – питання захоплення земель, котрі належать навчальному закладу. В свою чергу, захоплення шкільних земель пов`язане з діяльністю релігійної структури Української православної церкви Московського партіархату на території Новоархангельщини.
     
    Ми публікуємо цього листа в повному обсязі.
     
    Як і раніше, “Новоархангельщина онлайн” готова надати можливість висловити власну думку з приводу озвучених фактів іншим зацікавленим сторонам.
     
     
    Наталія Терновенко:
     
    "До мене, як до депутата Торговицької сільської ради звернулися жителі села Торговиця з питаннями щодо обставин виділення земельної ділянки на території Торговицької школи під будівництво церкви. Мені надали численні звернення, які направлялися до органів влади, але люди отримували лише відписки. Збираючи та вивчаючи документи, виявила наступне.
     
    У 2011 році місцеві адміністрації та відповідні відділи освіти отримали листи від Міністерства освіти і науки України, де наголошувалося про недопущення відчуження чи надання в оренду земельних ділянок (відповідно до Закону України «Про освіту»), які надані в користування навчальним закладам. Також вимагалося у разі виявлення таких фактів та отримання інформації про такі дії у найкоротший строк повідомити Міністерство:
     
     
     
    ОДНАК
     
    У 2012 році рішенням Торговицької сільської ради № 174 від 12.04.2012 року було відчужено земельні ділянки, які перебували в постійному користуванні школи:
     
    0,19 га під розміщення церкви;
    0,07 га «під розміщення об’єкту включеного до можливого продажу» (тут мова йде про приміщення їдальні).
    У 2012 році головою сільської ради також був Кернер Ю.О., а також частина діючих депутатів працювали і минулого скликання.
     
    Виявилося, що ніяких дозволів на таке відчуження Міністерство не надавало.
     
    При прийнятті рішення Закон України «Про освіту» та відповідні положення Земельного кодексу до уваги не брали. Тобто рішення не відповідало вимогам чинного законодавства. Але у рішень органів місцевого самоврядування є особливість, яка полягає в тому, що навіть якщо рішення не відповідає вимогам законодавства, воно має юридичну силу поки не буде скасоване. Хто був головою РДА та начальником відділу освіти не виясняла. Чи то мали місце хабарі, чи тиск на посадових осіб, чи просто людська глупість і байдужість – не знаю. Але маємо, що маємо.
     
     
     
    А маємо таке
    Земельна ділянка з їдальнею, що прямо навпроти сільської ради, нікому не пригодилася. Якого біса її забрали у школи?! Приміщення було розграбоване, а потім демонтоване як аварійне.
     
    Щодо будівництва церкви: у 2017 році управлінням державної архітектурно-будівельної інспекції у Кіровоградській області реєстрацію декларації про початок виконання будівельних робіт «релігійною громадою» було скасовано і заборонено проводити будь-які будівельні роботи, про що було повідомлено «релігійну громаду»:
     
     
    У 2018 році представник цієї «релігійної громади» пан Дубина з села Нерубайка звернувся до Торговицької сільської ради з готовим проектом рішення щодо продовження будівництва церкви. Тобто, знаючи про особливість рішень ОМС, планували обійти заборону будівельної інспекції.
     
     
    Але у 2018 році секретарем уже була Терновенко Н.М. і знову використати сільську раду для того, щоб вчергове обійти закон не вийшло.
     
    Рішення сільської ради можна скасувати чи внести зміни до нього рішенням самої сільської ради або рішенням суду. Вирішили, що якщо сільська рада порушила закон, то маємо це виправити.
     
    Отже 14.08.2020 року Торговицька сільська рада скасувала своє рішення від 05.10.2012 року № 226 про передачу земельної ділянки, яка раніше належала школі, в постійне користування «релігійній громаді». Оскільки це рішення від 2012 року було підставою для виникнення іншого речового права, а саме: права постійного користування земельною ділянкою, то відповідно було припинене і таке право. Торговицька сільська рада звернулася до державного реєстратора, надала необхідний пакет документів і внесла відповідні зміни до державного реєстру речових прав.
     
    Обидві земельні ділянки є комунальною власністю, мають кадастрові номера. Тому 23.10.2020 року рішенням № 615 Торговицька сільська рада повернула ці земельні ділянки Торговицькій школі в постійне користування. Відповідно поставили до відома «релігійну громаду».
     
     
    28 грудня 2020 року особисто була в поліції, надавала пояснення та копії документів від імені сільської ради, оскільки пан Дубина написав заяву в поліцію «про порушення прав релігійної громади» та «незаконне вилучення земельної ділянки у релігійної громади». Те, що «вилучення» земельної ділянки і скасування свого ж незаконного рішення – це не зовсім одне й те ж, ну то таке.
     
     
    Але що цікаво: пан Дубина у заяві зазначає, що його «релігійна громада» має дозвіл на будівництво і у даний час на цій земельній ділянці проводяться будівельні роботи… І тут хочеться запитати, чи пан Дубина знає про існування заповідей? Це отам, де «не побажай майна ближнього свого», «не кради», «не бреши»… А про совість, честь і людяність взагалі можна не питати? Хто чиї права порушив?
     
     
    На сьогодні Торговицька школа – це опорна школа, де навчаються діти не тільки Торговиці та Левківки, а й навколишніх сіл. Фінансуються з державного бюджету цікаві необхідні для школи проекти. Ми бачимо і внутрішні ремонти і зовнішні, оновлення оснащення тощо.
     
     
    Школі потрібна вся її територія!
     
    Можливо з’являться цікаві спортивні комплекси із штучним покриттям, чи додаткові будівлі, необхідні для якісного навчання наших дітей… Ці земельні ділянки належать школі! Тому передайте хтось пану Дубині, щоб не смів чіпати школу і наших дітей!
     
     
    Прошу небайдужих громадян, нашого голову ОТГ Шамановського Ю.П., новообраних депутатів та майбутнього нашого старосту тримати на контролі це питання. Школі зараз необхідно змінити цільове призначення земельних ділянок на землі для будівництва та обслуговування закладів освіти та зареєструвати право постійного користування у Державному реєстрі речових прав. У разі, якщо «релігійна громада» звернеться до суду щодо скасування наших останніх рішень, вважаю, що необхідно звернутися за допомогою до Міністерства освіти і науки України та прокуратури і підняти питання щодо відповідності чинному законодавству рішень, які були прийняті у 2012 році.
     
    Закон має бути один для всіх!