Україна вимагає звільнити незаконно утримуваних громадян в Росії: Енвера і Різу Омерових, Айдера Джаппарова

  • 13 січ. 2021 13:12
  • 436
    • Новина Україна вимагає звільнити незаконно утримуваних громадян в Росії: Енвера і Різу Омерових, Айдера Джаппарова Ранкове місто. Кропивницький
     
    Коментар МЗС України щодо чергових незаконних вироків російського суду громадянам України.
     
    Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв’язку із ганебним рішенням Південного окружного військового суду Російської Федерації від 12 січня 2021 року про засудження трьох громадян України - Айдера Джаппарова, Енвера Омерова та Різи Омерова у справі т.зв. «Білогорської групи Хізб ут-Тахрір» за сфабрикованими звинуваченнями в «організації та участі в діяльності терористичної організації та насильницькому захопленні й утриманні влади». Вони були незаконно затримані на території тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим силовими структурами окупаційної адміністрації РФ 10 червня 2019 року та у порушення норм міжнародного права переміщені на територію Росії до Ростова-на-Дону.
     
    Досудове слідство та судовий процес відбувались із численними процедурними порушеннями та в умовах цілковитого ігнорування наданих захистом доказів про непричетність обвинувачуваних до інкримінованих діянь, що вказує на політичну вмотивованість рішення засудити Енвера Омерова – на 18 років, Айдера Джаппарова – на 17 років, Різу Омерова – на 13 років позбавлення волі в колоніях суворого режиму.
     
    - Зазначені вироки є черговим доказом використання російської судової системи, яка не має нічого спільного з правосуддям, для продовження політики переслідувань кримських татар та придушень будь-яких ознак інакомислення в окупованому Криму, - зазначила перший заступник Міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.
     
    Вимагаємо від РФ скасувати рішення суду і негайно звільнити Енвера і Різу Омерових, Айдера Джаппарова, а також усіх незаконно утримуваних громадян України.
     
    Росія повинна припинити системні політичні переслідування в тимчасово окупованому Криму і дотримуватись своїх зобов’язань як держава-окупант відповідно до міжнародного права.
     
    Закликаємо міжнародну спільноту засудити застосування РФ політичних переслідувань проти громадян України, а також посилити політико-дипломатичний тиск з метою звільнення незаконно затриманих нею українців та кримських татар.
     
    ФОТО з сайту Українська гельсінська спілка з прав людини