Центр зайнятості нагадує про звіт щодо застосування праці громадян квотних категорій

  • 12 січ. 2021 16:18
  • 634
    • Новина Центр зайнятості нагадує про звіт щодо застосування праці громадян квотних категорій Ранкове місто. Кропивницький
     
    Статтею 14 Закону України «Про зайнятість населення» визначено категорії громадян, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню (учасники бойових дій, окремі категорії молоді та батьків з дітьми, особи, звільнені з місць позбавлення волі, особи передпенсійного віку, діти-сироти).
     
    Для працевлаштування таких громадян роботодавцям (юридичним особам) з чисельністю понад 20 осіб встановлюється квота у розмірі 5 % середньооблікової чисельності штатних працівників за попередній календарний рік. Юридичним особам з чисельністю штатних працівників від 8 до 20 осіб встановлюється квота у розмірі не менше однієї особи (категорія – особи передпенсійного віку).
     
    Наказом Міністерства соціальної політики України від 16.05.2013 № 271 (із змінами), зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 31.05.2013 за № 841/23373, затверджено Порядок надання роботодавцями державній службі зайнятості інформації про зайнятість та працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню.
     
    Роботодавці щороку, не пізніше 01 лютого після звітного року (за 2020 рік звіт необхідно подати не пізніше 01.02.2021), мають подавати до базових центрів зайнятості чи філій обласного центру зайнятості інформацію про зайнятість і працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню.
     
    Додаткову інформацію та консультації щодо заповнення інформації можна отримати у базових центрах зайнятості та філіях обласного центру зайнятості.
     
     
    Надаєте послуги з посередництва у працевлаштуванні? Не забудьте поінформувати
     
    Відповідно до вимог Закону України «Про зайнятість населення» суб’єкти господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні (суб’єкти трьох видів діяльності - ліцензовані агентства, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном; приватні агентства зайнятості, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні в Україні; агентства трудового лізингу, які наймають працівників для подальшого виконання ними роботи в Україні в інших роботодавців), зобов’язані подавати до центрів зайнятості відомості про чисельність працевлаштованих ними осіб.
     
    Форма звітності № 1-ПА (квартальна) «Інформація про кількість працевлаштованих громадян суб’єктами господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні» та порядок її подання затверджені наказом Міністерства соціальної політики України від 03.06.2019 № 851, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 02.07.2019 за № 717/33688 (з текстом наказу можливо ознайомитись на Інтернет-сторінці Державної служби зайнятості у розділі «Роботодавцям» - «Посередництво у працевлаштуванні» - «Нормативна база»).
     
    Форма № 1-ПА є щоквартальною і має подаватись не пізніше 15 числа місяця після звітного періоду (за IV квартал 2020 року – не пізніше 15 січня 2021 року). За наявності у приватних агентств зайнятості філій, представництв, відділень, інших відокремлених підрозділів, звітність подається агентством за результатами здійснення діяльності усіх його підрозділів (подається один звіт).
     
    Додаткову інформацію та консультації щодо заповнення форми звітності можливо отримати у обласному центрі зайнятості за телефоном (0522) 24-64-18