Кіровоградщина: Чому «Баба Єлька» розірвала угоду з Центром народної творчості?

  • 8 січ. 2021 14:02
  • 1042
    • Новина Кіровоградщина: Чому «Баба Єлька» розірвала угоду з Центром народної творчості? Ранкове місто. Кропивницький
     
    "Відро з педаллю замість проектора. Тканина-рогожка - замість вивіски". 
     
     4 січня 2020 року ГО "Баба Єлька" повідомила Кіровоградський обласний центр народної творчості про розірвання угоди про співпрацю. Про це йдеться на сторінці у ФБ ГО "Баба Єлька".
     
    "Давайте закопаємо топор війни і розкуримо трубку миру", - пожартувала на початку нашої зустрічі в.о.директора ОЦНТ Людмила Василівна Подлєсна, тим самим признавши, що яка-не-яка, та війна таки тривала. Війна не з ОЦНТ, а з системою, яку ми намагалися зрушити, змінити, зрозуміти. Але таки вирішили не витрачати свій ресурс на це, сконцетрувавшись у 2021-му році на наших експедиціях та проектній діяльності. 
     
    10 червня 2019 року ГО "Баба Єлька" і Обласний центр народної творчості уклали договір про спільну діяльність, що задекларував наміри співпраці у сфері популяризації культурної спадщини. Крім договору існувала усна домовленість про створення етнолабораторії «Баба Єлька» у виділеному КОЦНТ приміщенні. Відповідно до цієї домовленості в етнолабораторії мали розташовуватися колекція старожитностей, проводитися майстер-класи, лекції, виставки.
     
    Щоб залучити додаткове фінансування на облаштування етнолабораторії, ГО «Баба Єлька» провела адвокаційну кампанію, спрямовану на фінансування проекту з обласного бюджету. Ми зустрілися та презентували свою діяльність із головою обласної ради Олександр Чорноіваненко,  Тетяною Волинець, Людмилою Тищенко, депутатами обласної ради Іриною Чемерис,  Чудним Олександром, Сергієм Коваленком. Під час сесії ми перебували в холі обласної ради і роздавали буклети з інформацією про проект та особисто нагадували депутатам про важливість голосування за Програму. (Згодом нам скажуть, що "ми уніжались з газєтками", тому й отримали ці кошти). Проте ми вдячні Нова газета за постійну медіапідтримку та публікацію усіх репортажів з експедицій та новин проекту. 
     
    Отже, до комплексної програми культурно-освітнього розвитку на 2020-2024 роки увійшов пункт «Реалізація фольклорно-етнографічного проекту «Баба Єлька». На 2020 рік на реалізацію проекту було виділено 100 тисяч гривень, які ми планували спрямувати на облаштування етнолабораторії: у першу чергу - маркування приміщення вивіскою та банерами із зображенням старовинних світлин із Івангорода, Аудиторівки, Цибулевого, закупівлю кубів для експозиції, мультимедійного проектора, оформлення фасаду приміщення за зразком Музею І. Гончара в Києві. У цьому нам допомагали дизайнери @Любов Шрамко та Наталя Андріянова. Також ми прописали потребу у манекенах, кубах для експозиції, шафі для зберігання артефактів та ін.
     
    8 жовтня 2020 року нам повідомили, що назва «Етнолабораторія «Баба Єлька» не прийнятна для КОЦНТ. Пояснення надала заступниця в.о. директора:
     
    - Це назва вашої громадської організації, по якій знають вас, вашу діяльність, досягнення, а це приміщення державної установи – ОЦНТ. Це має бути загальна, всеохоплююча назва, пов’язана з нашою діяльністю без прив’язки до конкретного колективу, особи чи як в нашому випадку до громадської організації. 
     
    Згодом виявилося, що ні вивіску, ні проектор, ні банери закупити на виділені кошти неможливо через різні причини.
    А на початку грудня з’ясувалося, що закупівлі на виділені 100 тисяч гривень уже проведено. Без попереднього узгодження представників ГО «Баба Єлька» і без залучення до вибору обладнання. На прохання надіслати нам бюджет, який самостійно уклали співробітники КОЦНТ, ми його не отримали.
     
    Тому звернулися із запитом до Департаменту культури. 
    За інформацією Департаменту культури Кіровоградської ОДА, у бюджет увійшли предмети, які ГО «Баба Єлька» дійсно потребує, і обладнання, потреба у якому відсутня: зокрема відро для сміття з педаллю за 250 грн, решітки «Виставкові» (9 тис грн), 6 м ланцюга (495 грн), чотири види скотчу, степлер, ніж, три види біндерів, скрепки, ручки, олівці, підставка для ручок, лоток, клей ПВА, тканина, мотузки та ін... 
     
    В ОЦНТ нам пояснили, що вивіску заборонено розміщувати на приміщенні, що є пам’яткою архітектури. Проєктор - не входить до капітальних видатків. Назва "Баба Єлька" - теж кудись там не входить... 
     
    Це власне і стало причиною того, що у 2021-му ми запрошуватимемо вас на зустрічі за іншою адресою. 
    Дякуємо Всесвіту за новий досвід і тим, хто нас підтримував протягом усієї цієї історії. 
    Щасливі працюємо над новими ідеями.
     
     
    Довідково
    Назву проекту дало ім’я унікальної баби Єльки, яка проживала у селі Розсохуватка Маловисківського району. Вона знала сотні народних пісень, а ще лікувала людей травами, виховала десятеро дітей, переживала Голодомор… Попри все, кожен свій день вона починала з пісні і піснею проводжала захід сонця. 
    У кожного з нас є своя «баба Єлька» − бабуся, яку неможливо було уявити без пісні. З піснею працювали, дівували, виходили заміж, відходили у кращі світи.