Кіровоградщина: Депутати обласної ради підтримали звернення шахтарів до кабміну

  • 23 груд. 2020 11:53
  • 1271
    • Новина Кіровоградщина: Депутати обласної ради підтримали звернення шахтарів до кабміну Ранкове місто. Кропивницький
     
    Станом на сьогодні держпідприємство СхідГЗК має боргу більше ста мільйонів гривень по електроенергії. Про це заявляють шахтарі під час другого засідання першої сесії Кіровоградської обласної ради.
     
    Голова ОДА Андрій Назаренко зі свого боку нагадав, що мав зустріч з президентом і прем’єр-міністром і говорив про проблему заборгованості заробітної плати шахтарям. Денис Шмигаль пообіцяв до кінця тижня погасити гірникам заборгованість по зарплаті. Перший транш у 50 млн грн. вже зайшов.
     
    - Дане підприємство має стратегічне значення для нашої держави і являє собою енергетичну незалежність України.  
    Зараз СхідГЗК виведене у простій. Підприємство добуває уран, три уранові шахти розташовані у нашому регіоні. Води з пустот і горизонтів у шахтах наразі відкачуються, ці води є радіонуклідними. 
    Також у підприємства є заборгованість по електроенергії більше ста мільйонів. Коштів для погашення боргів немає. Області загрожує екологічне лихо: якщо радіонуклідні води піднімуться до рівня грунтових - у населення не буде питної води, заразяться ґрунти.
    Ми хочемо донести до влади, що потрібно підтримати роботу підприємства. , - заявляють гірники.
     
    Трудовий колектив вимагає від Президента України та прем’єр-міністра вжити заходів щодо повноцінного відновлення роботи шахти держаного підприємства СхідГЗК та забезпечення працівників підприємства робочими місцями і гідною заробітною платою. 
     
    Депутати підтримали звернення шахтарів до Кабміну.
     
    Гірники продовжують перекривати дороги державного значення та мітингувати під стінами Кіровоградської ОДА.
    Акції протесту продовжуватимуться до поки всі вимоги будуть виконані.