Кіровоградщина: У Петрівському районі у жінки видурили 15 тисяч

  • 18 груд. 2020 11:13
  • 1032
    • Новина Кіровоградщина: У Петрівському районі у жінки видурили 15 тисяч Ранкове місто. Кропивницький
     
     Надворі XXI століття і кожен з нас вважає себе чи на найрозумнішим та найхитрішим. Мало хто вірить у те, що його можна обдурити. Та ще й по телефону, надає поради Петрівська селищна рада.
     
     Телефонне шахрайство, як не прикро, набирає силу і перетворюється в масове явище. Ніхто, на жаль, не може бути впевненим, що зловмисник ніколи йому не подзвонить. Теоретично ж усі знають, як поводити себе, коли телефонують з невідомого номера. Правило просте - не відповідати, проте завжди є сумнів: а раптом це хтось з близьких, щось трапилося з рідними.
     
     Просимо мешканців територіальної громади бути обачними, щоб убезпечитися від шахраїв, які вимагають грошей для вирішення кримінально-відповідальної ситуації, у яку нібито потрапив найближчий ваш родич.
     
    Телефонне шахрайство – це найпоширеніший вид шахрайства. І дуже часто від нього страждають люди поважного віку.
     
    Нещодавно і в нашому селищі стали з’являтися прикрощі через телефонних шахраїв. Так, вночі одну з мешканок розбудив телефонний дзвінок, невідомі повідомили, що донька нібито штовхнула перехожу, яка при падінні травмувалася, розбився коштовний телефон, і тому для вирішення питання потрібно терміново сплатити кошти. 
     
    Перебуваючи у в стані душевного хвилювання, жінка, не роздумуючи, перерахувала більше 15 тис. грн.
     
    Шахраї досконало виконують свої ролі, оскільки, володіють інформацією про родинні зв’язки майбутньої «жертви».
    Зловмисник входить в довіру до людини та домагається, щоб потенційна жертва переказала йому гроші або передала дані своєї картки. 
     
    Сценаріїв такого шахрайства є десятки:
    - «Мамо, я в поліції або у лікарні»;
    - дзвінок серед ночі від співробітника поліції або лікаря із повідомленням, що Ваша дитина потрапила в халепу і для «вирішення питання» та уникнення будь-яких неприємностей, зловмисники пропонують перерахувати грошові кошти на номер мобільного телефону або номер банківського рахунку, а також можуть запропонувати зустрітися особисто для передачі їм грошей. 
     
    Види шахрайств:
    1) Телефонні шахрайства (ваш син в поліції або потрапив у ДТП), або SMS про виграш автомобіля і необхідність сплати комісійних;
    2) Інтернет-шахрайства (купівля – продаж товарів через мережу Інтернет);         
    3) Шахрайства з банківськими картками (виманювання pin-коду або паролю картки та зняття з неї готівки);
    4) Псевдо-електрики, псевдо-соцпрацівники, псевдо-поліцейські; (пропонування соціальних наборів); представляючись працівниками військомату, видурюють нагороди;
    5) Під приводом пропозиції купити нібито дорогі речі (золото, антикваріат, картини) видурювання значних сум грошей;
    6) Оформлення вигідних депозитів у банку під великі відсотки або оформлення дисконтних карток на знижки для купівлі продуктів харчування;   
    7) Псевдо-покупці макулатури, пух-пір’я, ганчір’я, картоплі, а також продавці різних чудодійних ліків та супер-товарів для зцілення і оздоровлення;
    8) Обмін грошей на нові купюри;
    9) Гадання, ворожіння, зняття порчі.
     
     Шахраї можуть представлятися:
    - працівниками центру соціального обслуговування пенсіонерів;
    - працівниками інших соціальних служб, які займаються допомогою пенсіонерам;
    - ворожками, цілительками, працівниками банку;
    - працівниками благодійного фонду;
    - працівниками поліції, прокуратури та інших правоохоронних органів;
    - представниками «Червоного хреста».
     
    Що робити?
    Перш за все, не впадайте в паніку і не поспішайте виконувати умови аферистів. Ніколи не називайте своїх близьких на ім’я. Попросіть людину, яка представилася поліцейським, назвати прізвище, ім’я, по батькові і дату народження затриманого або постраждалого родича. Практично в 100 відсотках випадків такою інформацією злочинці не володіють. Уточніть, в якому саме відділі поліції знаходиться ваш син або родич, після чого передзвоніть до чергової частини і перевірте інформацію. Спробуйте якнайскоріше передзвонити тому, хто «потребує негайної допомоги», або людям, які можуть в даний момент бути поруч і підтвердити або спростувати інформацію. Намагайтеся особисто поспілкуватися з близькою особою, при цьому запитайте про особисті факти життя, які відомі тільки вам обом; під час бесіди з нібито  «співробітником правоохоронних органів» запитати посаду, П.І.Б., назву та розташування відділу поліції, прокуратури, СБУ. Під час телефонних дзвінків та звернень з вимогою перерахування грошових коштів під різними приводами негайно повідомляйте про ці факти в поліцію. Якщо ж ви все-таки потрапили на гачок аферистів або відносно вас намагалися застосувати шахрайські дії, якнайшвидше телефонуйте до поліції. Це дасть змогу правоохоронцям вирахувати та затримати зловмисників «по гарячих слідах».
     
    Шановні петрівчани!
     Для запобігання діяльності шахраїв будьте пильними та обачними, уважно перевіряйте інформацію, не піддавайтеся на провокації та ні за яких обставин не перераховуйте кошти!
     У разі, якщо ви отримали такий дзвінок, потрібно звернутися до підрозділів Національної поліції за номером телефону 102.