У Кропивницькому представили виставку ліногравюр (ФОТО)

  • 9 груд. 2020 13:35
  • 1111
    • Новина У Кропивницькому представили виставку ліногравюр (ФОТО) Ранкове місто. Кропивницький
     
    8 грудня у Музеї мистецтв розгорнули експозицію ліногравюр «Слов’янський Бестіарій», створених школярами-учасниками міжнародного проєкту «Коли більше об’єднує, ніж розділяє» (Польща-Україна), про це у ФБ пише працівниця музею  Олена Степанок.
     
    Міжнародний просвітницький проєкт «Коли більше об’єднує, ніж розділяє» відбувався на базі Голованівського ліцею імені Тараса Шевченка (Україна, Кіровоградська область) і Початкової школи імені Емілії Герчак в місті Гродкув (Польща, Сілезія).
     
    Його розробили і реалізували Майя Цьонка (ГО «O Wilku Mowa») і Світлана Листюк (ГО «Баба Єлька») за фінансової підтримки Польсько-української ради молодіжного обміну.
     
    Мета проєкту – ознайомлення сучасних школярів з автентичною культурою України та Польщі, зацікавити культурою власної країни та культурою партнера і побачити схожість між ними, викликати почуття поваги до власної народної культури і відповідальність за її збереження. Важливою метою є також підготовка місцевих громад до такого феномена як мультикультурність. Навчити використовувати сучасні гаджети, програми і технології для промоції автентичної культури в сучасному суспільстві.
     
     
    Під час занять, майстер-класів і творчих воркшопів учасники проєкту поглибили свої знання зі слов’янської міфології і фольклору, використовуючи у якості джерел народні казки, легенди і міфи.
     
    Одним з результатів навчання стала збірка «Слов’янський Бестіарій», ілюстрації до якої – ліногравюри – школярі створили власноруч. Русалка, Лихо, Лада, Мавка, Чугайстер, Лісовик та інші міфічні істоти, зображені на ліногравюрах, демонструють яскраву фантазію школярів, відображають їхнє уявлення про міфологію і розуміння прадавньої культури  українського і польського народів.
     
    В експозиції «Слов’янський Бестіарій» представлені одинадцять ліногравюр які ілюструють: Русалку, Водяника, Лісовика, Бабу-Ягу, Лихо, Ладу, Мавку, Б@са, Блуда, Мару, Чугайстера, Перевертеня і які ввійшли в збірку «Слов’янський Бестіарій».