Власні пенсійні рахунки. Коли Україна перейде на накопичувальну систему?

  • 5 груд. 2020 09:11
  • 903
    • Новина Власні пенсійні рахунки. Коли Україна перейде на накопичувальну систему? Ранкове місто. Кропивницький
     
     В Україні понад 11 мільйонів пенсіонерів. Їхню пенсію забезпечують люди, які працюють. Але вже через 15 років така модель не зможе утримувати всіх пенсіонерів. Уряд планує поступово змінити пенсійну систему. І на першому етапі пропонує запровадити    професійну накопичувальну пенсію для пільговиків. Що це таке і в чому проблема української пенсійної системи, з’ясував Центр громадського моніторингу та контролю.
     
     
    Обов’язкові відрахування чи добровільні внески?
     
    Сьогодні у світі існує три види пенсійної системи: солідарна, накопичувальна і змішана. Солідарну зараз використовує Україна. Громадяни, які працюють, утриму-ють нинішніх пенсіонерів. Тобто кожен роботодавець чи ФОП щомісяця сплачує страховий внесок до Пенсійного фонду. І ці гроші йдуть на виплати пенсіонерам.
     
    Натомість накопичувальна система передбачає, що кожен, хто працює, відкладає кошти на свою майбутню пенсію. Працівник має власний пенсійний рахунок, гро-шима з якого може скористатись на свій розсуд. 
     
    Більшість країн світу поєднують елементи солідарної і накопичувальної систем, маючи змішану пенсійну систему. Держава забезпечує мінімальну пенсію, а про решту – громадяни дбають самі. Наприклад, у США 15,5% доходів працівника йде на обов’язкове пенсійне страхування. Але водночас існують приватні і державні пенсійні фонди, куди американці за бажанням можуть відкладати гроші на пенсію. У Німеччині, Франції та Італії, окрім державної пенсії, існують також корпоративні: підприємства виплачують кошти своїм колишнім співробітникам. 
    Якщо порівнювати рівень пенсій, то в 2020 році середня пенсія в США сягнула 1205 євро, у Франції – 1389 євро, в Німеччині – 882 євро, а  в Україні – лиш 117 євро.
     
    – Пенсійна реформа невідворотна, її потрібно ухвалити для того, щоб українські пенсіонери могли стати гідними людьми й забезпечувати собі нормальний рівень життя. Як європейські пенсіонери, які на пенсії можуть не виживати, а насолод-жуватися прекрасною старістю, подорожувати, купувати нерухомість. Накопичу-вальна пенсійна реформа важлива, але до неї ми будемо йти поступово, – переконана депутатка «Слуги народу» Галина Янченко.
    За словами очільниці Мінсоцполітики Марини Лазебної, якщо в Україні залишиться тільки солідарний рівень пенсійного забезпечення, то пенсіонери отримува-тимуть лише 20-30% від своєї колишньої зарплати. Тобто це три тисячі гривень за умови зарплати у 10 тис. грн.
     
     
    Піонери накопичувальної системи
     
    У кінці листопада Кабінет Міністрів зареєстрував у парламенті законопроєкт, який запроваджує професійну накопичувальну систему для окремих категорій працівників, яким зараз до 35 років. Документ стосується людей, які працюють в особливо важких і небезпечних умовах. Перелік цих професій міститься у Списку №1 та Списку №2 у постанові Кабміну №461 від 24 червня 2016 року. Зокрема, це шахтарі, гірники, металурги, хіміки, фармацевти, диспетчери польотів тощо. А також ремонтники, працівники тютюнових, парфумерно-косметичних підприємств тощо. За даними уряду, це близько 150 тисяч осіб.
     
    Кабмін розробив для цих працівників три пенсійні програми. Перша дає право ви-ходу на пенсію після 50 років чоловікам, які мають 25 років страхового стажу і при цьому понад 10 років пропрацювали в шкідливих умовах (список №1). Для жінок норма становить 20 років страхового стажу, з якого від 7,5 років припадає на шкід-ливе виробництво за списком №1.
     
    Друга програма передбачає вихід на пенсію після 55 років. Чоловікам необхідно мати від 30 років страхового стажу, з яких 12,5 років – на небезпечних професіях. Жінкам потрібен страховий стаж від 25 років, з яких 10 років – на шкідливому виро-бництві.
    Третя програма дозволяє добровільно взяти участь у накопичувальній професійній пенсійній системі на умовах, визначених у колективних договорах. Пенсійні виплати отримуються після 55 років.
    – Люди матимуть змогу отримати власні пенсійні рахунки, якими вони зможуть скористатися, коли будуть виходити на пенсію. Це тисячі гривень, які людина зможе отримати в якості доплати до своєї пенсії. Приблизний об’єм коштів для такої нако-пичувальної системи складатиме від 2 до 3 млрд грн на рік, – заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.
     
     
    Як це працюватиме?
     
    Згідно із законопроєктом, після досягнення стажу, який дозволяє отримати пільгову пенсію, учасник програми матиме кілька опцій на вибір. Він зможе оформити до-говір про виплати зі свого рахунку чи пенсію на термін не менше 10 років або ж зможе зняти всі кошти з рахунку за раз. Законопроєкт надає право успадкувати зали-шок коштів на рахунку у разі смерті пенсіонера.
     
    Джерелом фінансування накопичувальних рахунків будуть не особисті відрахування від зарплат працівників, як це відбувається у класичній накопичуваль-ній системі, а страхові внески роботодавців. Сьогодні Єдиний соціальний внесок на загальнообов’язкове пенсійне страхування становить 22% від зарплати. Уряд планує збільшити його ще на 15% за першою програмою, на 7% – за другою та від 3% за третьою.
    На думку деяких економістів, таке збільшення податків призведе до тінізації зарплат у шкідливому виробництві – тобто до переведення працівників на неофіційні розрахунки. Однак у Мінсоцполітики переконані, що податкове навантаження на ро-ботодавців не зміниться, оскільки законопроєкт не зобов’язує їх відшкодовувати витрати на виплату і доставку пільгових пенсій, як це є зараз.
     
    – Ми змінюємо лише механізми. Тобто відшкодування пільгових пенсій буде замінено на фінансування таких пенсій через сплату підвищеної ставки Єдиного внеску, – наголосила міністр соціальної політики Марина Лазебна.
     
    В уряді переконані, що від запровадження професійної накопичувальної системи виграють і працівники, і роботодавці, і держава. Якщо законопроєкт ухвалять, то нова система запрацює вже з 1 січня 2021 року.