Сьогодні віряни відзначають Введення в храм Пресвятої Богородиці

  • 4 груд. 2020 10:35
  • 905
    • Новина Сьогодні віряни відзначають Введення в храм Пресвятої Богородиці Ранкове місто. Кропивницький
     
    4 грудня відзначається одне з великих церковних свят – Введення в храм Пресвятої Богородиці. Також воно має ще й іншу, народну назву – Третя Пречиста. Про уе пише у ФБ Кропивницька єпархія ПЦУ.
     
     
    Згідно Святого Передання, батьки Пресвятої Богородиці св. Йоаким і Анна, будучи бездітними, дали обіцянку, що якщо в них народиться дитя, то вони віддадуть її на службу Богові у Єрусалимський храм. Господь Бог вислухав їхні молитви і дав їм доньку. Коли їй виповнилося три роки, батьки привели її до храму і віддали в руки первосвященика Захарії, батька св. Івана Предтечі. По особливому одкровенню Вона як одухотворений Божий ковчег була введена у Святе Святих, куди мав право входити тільки первосвященик один раз на рік — цим була виявлена її особлива роль у долі людства.
     
    Св.Димитрій Ростовський наприкінці XVII століття склав твір «Сказання про Вхід у храм Пресвятої Богородиці та Пріснодіви Марії», помістивши його в Житія святих. Згідно з цим твором Марія жила разом з дівами в приміщенні будівлі, яке було прибудоване до стіни храму. Доросліші дівиці вчили Марію рукоділлю і з ними вона вивчала Святе Письмо. Життя Марії було строго за розкладом: з раннього ранку до 9 години ранку Марія молилася у Святе Святих; з 9 години ранку до 15-ї години, вправлялася в рукоділлі або читанні книг; з 15 годин знову починала свою молитву, і не припиняла її до тих пір, поки не з'являвся до неї ангел, з рук якого вона зазвичай брала їжу.
     
    Подія введення стала початком нового етапу в житті Діви із перебуванням при Єрусалимському храмі, яке тривало до тих пір, поки їй не виповнилося 12 років. Живучи при храмі, Марія присвячувала себе молитві, вивченню Святого Письма та рукоділлю. З часом, вона, як та, яка вирішила зберігати дівоцтво й присвятити себе Богу, була, по закону отців, доручена піклуванню старого Йосипа Обручника.
     
     
    МОЛИТВА
    О Всесвята Діво, Царице Неба і землі, раніше всіх віків вибрана Невісто Божа, Ти в останні часи прийшла до храму законного для заручин Женихові Небесному! Ти залишила людей с дім батька свого, щоб принести Себе в жертву – чисту непорочну – Богові. Ти перша дала обітницю – чистоту дії Допоможи і нам зберігати себе в чистоті і страху Божому протягом усіх днів життя нашого, щоби були ми храмами Духа Святого,; особливо допоможи усім, що в оселях живуть і заручили себе на служіння Богові, наслідувати Тебе, в чистоті дівства проводити життя своє та з юних літ нести благе і легке ярмо Христове, святозбереження обітниці свої. Ти, Всечиста, що провела усі дні юності Своєї у храмі Господньому далеко від спокус світу цього, в постійному молитовному чуванні, у всякому тілесному і духовному стриманні, допоможи і нам відбивати від себе спокуси ворожі, що від тіла, світу і диявола приходять на нас з юних літ наших. Допоможи нам перемагати їх молитвою і постом. Ти, перебуваючи з ангелами у храмі Господньому, прикрасилася усіма чеснотами, а найбільше покорою, чистотою і любов’ю, достойно виховала Себе, щоб бути готовою вмістити тілом невмістиме Слово Боже, дозволь і нам, опанованим гордістю, нестриманістю і лінивством, зодягнутися у всяку досконалість духовну, щоб кожен з нас за Твоєю допомогою приготував одяг весільний для душі своєї та єлей добрих справ, щоби ми не нагими й готовими вийшли назустріч безсмертному Жениху нашому і Синові Твоєму – Христу Спасителю і Богові нашому, і щоб Він прийняв нас з розумними дівами в поселення райські, де зі святими сподобив нас завжди прославляти всесвяте Ім’я Отця і Сина, і Святого Духа і Твоє милостиве заступництво завжди, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.