В Україні на освіту з держбюджету виділяють 6 %

  • 2 груд. 2020 17:03
  • 701
    • Новина В Україні на освіту з держбюджету виділяють 6 % Ранкове місто. Кропивницький
     
    Згідно з проектом Держбюджету-2021 загальні видатки на освіту становлять 6,6% від ВВП. Про це інформує Урядовий портал.
     
     
    Згідно з проектом Держбюджету-2021 загальні видатки на освіту становлять 6,6% від внутрішнього валового продукту. Про це повідомив очільник Міністерства освіти і науки України Сергій Шкарлет.
     
    Він зазначив, що ознайомився з вимогами Профспілки працівників освіти і науки України і як освітянин повністю їх підтримує.
     
    - Постійно виступаю за дотримання прав педагогів на гідну зарплату та соціальний захист. Розумію, що фінансування освітньої галузі має бути одним із пріоритетів. Економити на освіті не можна, – підкреслив Сергій Шкарлет.
     
    За його словами, процес формування проекту Державного бюджету на 2021 рік був дуже складним. Проте вдалося відстояти підвищення рівня оплати праці для освітян у наступному році. На 20% заплановано збільшення посадових окладів (ставок заробітної плати) з 1 січня 2021 року. 
     
    - Постійно веду перемовини з Мінфіном та звертаюся до народних депутатів, щоб не переносити на пізніший термін наступне збільшення ще на 8,4%, – повідомив очільник МОН.
     
    Сергій Шкарлет розповів, що прогнозний зведений бюджет-2021 на освіту до другого читання становить 295,6 млрд грн (державний та місцеві), з них видатки на освіту без місцевих бюджетів – 169,6 млрд грн.
     
    - На наступний рік передбачено нову субвенцію для закладів освіти на боротьбу з пандемією коронавірусу. У проекті бюджету на ці заходи закладено 1 мільярд гривень, – зазначив він.
     
    Окрім того, Сергій Шкарлет звернув увагу на те, що за ініціативи МОН та підтримки Уряду у 2020 році виділено майже 540 млн грн для шкіл на закупівлю дезінфекторів для рук і поверхонь; дозволено використовувати залишки коштів освітньої субвенції на закупівлю засобів індивідуального захисту.