ВР перенесла обов'язкове застосування касових апаратів для ФОПів на 2022 рік

  • 1 груд. 2020 16:11
  • 515
    • Новина ВР перенесла обов'язкове застосування касових апаратів для ФОПів на 2022 рік Ранкове місто. Кропивницький

    Верховна Рада України ухвалила в остаточному читанні законопроєкт про фіскалізацію для фізосіб-підприємців (ФОП) №4439-д.

    Ухвалений у вівторок, 1 грудня, нормативний акт передбачає перенесення на 2022 рік обов'язкового застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО) для ФОП другої-четвертої груп єдиного податку, якщо їхній річний дохід не перевищує встановленого для першої групи граничного обсягу доходу.

    Як передає агентство новин "Інтерфакс-Україна", за доопрацьований і раніше цього дня зареєстрований проєкт закону проголосували в першому читанні 320 народних депутатів, загалом із техніко-юридичними правками - 319 за необхідних 226 голосів.

    Законопроєкт визначає максимальні обсяги доходів для першої-третьої груп платників єдиного податку у співвідношенні до мінімальної заробітної плати, де перша група - 167 мінімальних зарплат замість одного мільйона гривень, друга - 834 мінімальних зарплат замість п'яти мільйонів гривень, третя - 1167 мінімальних зарплат замість 7 мільйонів гривень.

    Ухвалений документ також скасовує механізм так званого кешбеку, тобто компенсації покупцям за порушення під час розрахункових операцій.

    Окрім того, скасовуються штрафи за невідповідність готівки в касі сумі, яка зазначена в денному звіті РРО, а також за відсутність попереднього програмування товарів у РРО. Крім цього, документ подовжує на рік, до 2022-го, застосування знижених розмірів штрафів за порушення окремих вимог застосування РРО.

    Ухвалення цього законопроєкту відбувалося на тлі акції протесту, організованої підприємцями під стінами українського парламенту. Мітингувальники перекрили дорогу на вулиці Михайла Грушевського і входи на територію парламенту. За даними українських ЗМІ, на акцію вийшли від тисячі до кількох тисяч підприємців. Поліція даних щодо кількості учасиків акції ще не надавала. 

    Протестувальники вийшли на акцію з вимогою відтермінування введення реєстраторів розрахункових операцій (РРО), а також відновлення права платників єдиного податку не застосовувати реєстратори розрахункових операцій. Крім того, вони вони вимагають від Ради проголосувати за законопроєкти щодо спрощеної системи оподаткування для малого і середнього бізнесу.