28 листопада розпочався Різдвяний піст

  • 30 лист. 2020 10:01
  • 660
    • Новина 28 листопада розпочався Різдвяний піст Ранкове місто. Кропивницький
     
    Різдвяний піст другий за тривалістю після Великого посту. 
    Головна ідея посту полягає у поєднанні фізичного посту з духовним. Після закінчення його православні святкують Різдво Христове. Звідси і назва — Різдвяний піст. 
     
    Різдвяний піст має й іншу назву — Пилипівський піст.
    Ця назва походить від свята Святого апостола Пилипа, яке припадає на 27 листопада — останній день, коли їдять скоромну їжу перед постом (заговини). Звідси походить і народна назва Пилипів піст або Пилипівка. Апостол Пилип уславився проповіддю Слова Божого та численними випадками зцілення людей. Православна церква називає його учнем, другом Господа і подражателем страждань його (апостола Пилипа розіп'яли на хресті, як і Спасителя).
     
    Під час цього посту забороняється вживати м'ясні, молочні страви, а також яйця. Дозволено споживати в середу і п'ятницю рослинну їжу без олії, а у вівторок, четвер — рослинну їжу з олією. В суботу, неділю до 2 січня, а також на великі свята дозволяється вживати рибу. Допускається полегшення посту. Піст полегшується для тих, хто хворіє або працює на важких роботах, вагітних, годує грудних дітей. Під час посту заборонено звершувати лише вінчання. Щодо інших треб, наприклад, хрещення, — то вони проводяться незалежно від того, є піст чи його немає.
     
    "Коли ж постите, не будьте сумні, як лицеміри, бо вони потьмарюють обличчя свої, щоб показати людям, що постять вони. Істинно кажу вам: вони вже мають нагороду свою. Ти ж, коли постиш, намасти голову твою і вмий обличчя твоє, щоб не показувати людям,що ти постиш, але Отцю твоєму, – Який у таїні; і Отець твій, Який бачить таємне, воздасть тобі явно". (Євангеліє від Матфея 6, 16 –18)
     
    «Справжній піст – віддалення від зла, утримання мови, придушення в собі гніву, зречення похотей, лихослів'я, брехні, клятвопорушення. Є піст тілесний, є піст і душевний. При тілесному пості тіло постить від їжі і пиття; при душевному пості душа утримується від злих помислів, діл і слів. Справжній посник утримується від гніву, люті, злості і помсти. Справжній посник утримується від пустослів'я, лихослів'я, марнослів'я, наклепу, осуду, лестощів, брехні і всякого лихослів'я. Словом, справжній посник той, хто уникає всякого зла.»  Святитель Василій Великий