Перша сесія Гайворонської міськради 8-го скликання: Фальшстарт і перші протистояння

  • 27 лист. 2020 15:31
  • 808
    • Новина Перша сесія Гайворонської міськради 8-го скликання: Фальшстарт і перші протистояння Ранкове місто. Кропивницький
    В четвер 26 листопада нарешті відбулося перше засідання сесії міської ради восьмого скликання. 
    Згідно законодавства про місцеве самоврядування на першій сесії, яку оголошує і відкриває голова територіальної виборчої комісії, має відбутись оголошення результатів виборів міського голови і депутатів. Тож голова Гайворонської міської ТВК Голованівського району Людмила Гончар оголосила міським головою Гайворона Романа Волуйка, а також представила новообраних депутатів міськради. Усім було вручено відповідні посвідчення.
    Надалі міський голова розпочав роботу першої сесії. У своєму вступному слові він закликав депутатів у своїй роботі на перше місце ставити питання і проблеми життя громади, а не власні чи партійні інтереси, спільно працювати на благо Гайворонщини.
    Далі мало розпочатись стандартне засідання міськради. Роман Волуйко як головуючий на сесії запропонував депутатам затвердити порядок денний, який, згідно регламенту, має включати ряд організаційних питань як то створення лічильної комісії, обрання секретаря міської ради, заступників міського голови, постійних депутатських комісій, складу виконавчого комітету, затвердження старост в селах громади та ін.. Проте депутат Сергій Білодід виступив з консолідованою позицією депутатів від партій ВО «Батьківщина», Радикальної партії Олега Ляшка та політичної партії «Європейська солідарність» з пропозицією власного варіанту порядку денного який складається тільки з двох питань – створення лічильної комісії та створення і складу постійних комісій міської ради. Пропозиція мотивована тим, що більшість питань порядку денного запропонованого міським головою мають бути спочатку обговорені на постійних комісіях, а потім виноситись на голосування.
    Роман Волуйко поставив пропозицію С. Білодіда на голосування і депутати підтримали її. Далі з пропозицією доповнити прийнятий порядок денний питаннями щодо обрання секретаря міської ради, заступників міського голови, створення виконавчого комітету та інших організаційних виступив депутат Віталій Пойда. Проте його пропозиція не знайшла підтримки у депутатів.
    Після тридцятихвилинної перерви депутати взялись за розгляд двох питань порядку денного, зокрема про обрання лічильної комісії і затвердження постійних комісій міської ради та їх складу. Але в обох випадках після голосування на моніторі системи «Рада Голос» червоними літерами світилось слово «Відхилено».
    Як влучно сказав один із новообраних депутатів, відбувся фальшстарт. Поспіхом прийнятий запропонований порядок денний і суперечки під час трактування регламенту, норм закону Про місцеве самоврядування щодо роботи першої сесії зумовили різноспрямовані думки в депутатів. Звідси і провал голосування за тільки затвердженні питання порядку денного. Тепер потрібно починати все спочатку.
    Фактично перша сесія зайшла в глухий кут. Як виходити з нього і як планувати подальшу роботу у депутатів та міського голови є час подумати до 14-ї години вівторка 1 грудня. Саме до цього часу Роман Волуйко оголосив перерву у роботі сесії. А поки залишається сподіватись, що той поділ на два депутатських табори, який почав проявлятись уже з перших хвилин сесії все ж не постане у повній мірі і боротьба в сесійній залі буде точитись за якнайкраще рішення для добробуту громадян, а не для кланових, особистих чи партійних інтересів.