У Кропивницькому юні художники презентують «Осінній вернісаж»

  • 23 лист. 2020 16:11
  • 761
    • Новина У Кропивницькому юні художники презентують «Осінній вернісаж» Ранкове місто. Кропивницький
     
    «Поки листя не опало…»: осінній вернісаж від учнів Дитячої школи мистецтв Кропивницького
     
    Художньо-меморіальний музей Олександра Осмьоркіна разом з Дитячою школою мистецтв Кропивницького презентує надзвичайно яскраву виставку творів учнів відділу образотворчого мистецтва під символічною назвою «Осінній вернісаж “Поки листя не опало…”». І це не випадково, адже осінь – барвиста пора року, коли сама природа стає художницею, фарбуючи листя дерев в різні кольори.
     
     
    Присвячена віртуальна експозиція Міжнародному дню акварелі, який відзначається саме 23 листопада. Ініціатором започаткування цього художнього свята є мексиканський художник Альфредо Гуаті Рохо. Маючи переконання, що акварель здатна не гірше олійного живопису передавати красу світу, він у 1991 році запропонував щорічно проводити Міжнародний день акварелі. А ще видатний художник заснував Товариство акварелістів Мексики та став організатором Музею акварелі.
     
     
    Слід зазначити, що виставка презентується в рамках музейного арт-проєкту «Галерея дитячого мистецтва». Відділ образотворчого мистецтва дитячої школи мистецтв є активним його учасником - спільно вже влаштовано чимало колективних та персональних виставок, проведено тематичні художні студії та майстер-класи відомих митців, а в планах ще багато нових мистецьких акцій.
     
    Така творча співпраця художнього музею і школи мистецтв досить актуальна, адже основним завданням навчального закладу є залучення дітей та юнацтва до світу образотворчості. Досвідчені художники-педагоги професійно передають учням знання з живопису, рисунку, композиції, декоративно-прикладного мистецтва та історії світового мистецтва. Багато учнів школи є лауреатами та дипломантами всеукраїнських, обласних та міських конкурсів учнівської творчості - Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості «Об’єднаймося ж, брати мої…», присвяченого Шевченківським дням, обласного конкурсу учнівської творчості «Веселкові барви» та міського художнього конкурсу «Молодіжна палітра» імені Леоніда Бондаря до Міжнародного дня захисту дітей.
     
     
    На нинішній ретроспективній виставці, куратором якої є завідувачка відділу Ольга Краснопольська, представлено п’ятдесят творів юних художників віком від 7 до 15 років. Ці творчі роботи виконані в різних образотворчих техніках протягом десятиріччя, починаючи з 2009 року і восени 2020-го, під керівництвом викладачів: Юрія Вінтенка, Галини Ярової-Вінтенко, Лариси Яковлєвої, Ольги Краснопольської та молодої педагогині Дар’ї Костюк, творча робота якої ще як учениці школи також експонується.
     
    - Представлені на виставці живописні та декоративні твори об’єднані темою осені. Більшість з них є навчальними завданнями щодо розширення учнем діапазону композиційного мислення та знань художніх технік – акварелі, гуаші, роботи різноманітними матеріалами. Тому їм притаманна відкритість кольору, нестримна фантазія, бажання пізнати навколишній світ. В той же час в них яскравий прояв художніх здібностей автора, адже кожен з них вже є творчою особистістю, яка намагається втілити в своїх  роботах почуття, думки, фантазії, мрії і любов до образотворчого мистецтва, - відзначив у розробленому музеєм буклеті виставки провідний науковий співробітник, мистецтвознавець, заслужений художник України Андрій Надєждін.
     
    Оригінальним доповненням виставкової експозиції є фото учнів під час виконання творчих завдань в класі і на пленері біля школи мистецтв.
     
    Тож, запрошуємо всіх, хто милується красою осінніх пейзажів і натюрмортів, виконаних в безпосередній дитячій інтерпретації, завітати на музейний веб-сайт і в розділі «Вибрані виставки» потрапити на «Осінній вернісаж “Поки листя не опало…”».