Яким чином «Веселівське родовище» у Кропивницькому зроблять безпечним?

  • 20 лист. 2020 09:10
  • 950
    • Новина Яким чином «Веселівське родовище» у Кропивницькому зроблять безпечним? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Учора, 19 листопада, у міській раді Кропивницького відбулася перша міжнародна онлайн нарада з питання реабілітації майданчика захоронення відходів дезактивації “Веселівське родовище”, інформує міська рада м. Кропивницького.
     
    Від міської влади в обговоренні актуальної для громади проблеми взяли участь секретар міської ради Андрій Табалов, т.в.о заступника міського голови Сергій Колодяжний та начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міської ради Сергій Коваленко. Партнерами міста виступили провідні спеціалісти Швеції і Норвегії, фахівці Державного агентства України з управління зоною відчуження, Державної інспекції ядерного регулювання України та ДСП “Радон”.
     
    Андрій Табалов ознайомив учасників конференції з історією проблемної ситуації. Зона захоронення радіоактивних відходів була утворена ще 22 листопада 1988 року. Тут зберігаються 224 контейнери з рівнем радіації до 300 мкР. Три року тому невідомі особи з допомогою екскаватора почали його розкопки. Міська влада незаконні роботи припинила. Того ж дня провели радіаційне обстеження території: до робіт терміново залучили фахівців ДП “Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки”.
     
    - До сьогоднішнього дня міська рада проводила роботу з пошуку джерел фінансування, щоб привести територію в безпечний стан, - повідомив Андрій Табалов. - Звернення до Кабміну не дало результату, а потенційні інвестори бояться тут працювати. Ми до цього часу не отримали навіть наукових рекомендацій для прийняття вірного технологічного рішення про поводження з аварійними радіоактивними відходами. А такі рішення мали б бути, згідно з протоколами робочих нарад.
     
    Варіант, як бути з родовищем, запропонував представник AFRY Group, Швеція Родольфо Авіла. Він запропонував проєкт реабілітації “Веселівського родовища”. Розрахована програма на два роки реалізації. Протягом першого - збиратимуть інформацію, оцінюватимуть ризики, розроблятимуть програму моніторингу, виконають попередній аналіз варіантів реабілітації. Другий рік роботи займе вибір оптимального варіанту реабілітації і розробка технічного рішення.
     
    - Мета цього проєкту - зробити родовище радіологічно безпечним, - повідомив Родольфо Авіла. - Поточний його стан не відповідає національним і міжнародним стандартам безпеки для зберігання та захоронення радіоактивних відходів. Ми розуміємо, що міській владі Кропивницького не вистачає ресурсів, необхідних для виконання такої роботи, тому й пропонуємо співпрацю.
     
     На реалізацію потрібного громаді проєкту міська влада Кропивницького дала згоду. Результатом домовленостей під час наради стане підписання угоди між сторонами співпраці і реалізація проєкту стартує. За його виконання візьмуться вже в перші місяці 2021 року. Розпочнуть  зі збору та обробки необхідної інформації.
     
     
    Нагадаємо, 13 липня 2017 року начальник спецінспекції Кіровоградської міської ради Андрій Максюта повідомив про те, що під Кропивницьким невідомі розкопали могильник радіоактивних відходів, який існував на глиняному кар’єрі «Веселівське родовище». Чорні копачі екскаватором вирили металеві ємності, в яких зберігалась заражена радіоактивним цезієм земля.