Кропивницький: Хто претендує на премію Осмьоркіна?

  • 17 лист. 2020 10:08
  • 816
    • Новина Кропивницький: Хто претендує на премію Осмьоркіна? Ранкове місто. Кропивницький
     
    У Кропивницькому відкрилася віртуальна  виставка творів претендентів на премію імені Осмьоркіна 2020. Про це пише сайт міської ради.
     
    Традиційно, до дня народження відомого художника і педагога Олександра Осмьоркіна, який відзначатиметься 8 грудня, в його меморіальному музеї презентується виставка творів сучасних митців – претендентів на здобуття обласної премії в сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства його імені.
     
    Але у 2020 році експозиція творчих доробків номінантів, у зв’язку зі встановленням на всій території України карантину та згідно з рішенням журі премії, представлена у віртуальному форматі на музейному веб-сайті.
     
    Слід зазначити, що ця престижна мистецька премія заснована обласною радою в 2005 році і вручається у трьох номінаціях: «національна традиція», «новітні спрямування», «мистецтвознавство та історія мистецтв».
     
    У цьогорічних творчих змаганнях на здобуття лауреатства та почесної відзнаки обласної ради та обласної державної адміністрації – скульптури «Степовий орел» беруть участь відомі художники і мистецтвознавці.
     
    У номінації «національна традиція» - талановиті живописці, члени Національної Спілки художників України Олександр Демиденко за розписи вівтаря собору Святого Володимира на вулиці Тарковського в місті Кропивницькому та Анатолій Кімнатний за серію робіт, створених в рамках обласних пленерів «Кіровоградщина очима художників».
     
    - А ось у номінації «новітні спрямування» претендентами є митці, які вже мають звання лауреата премії попередніх років. Це - народний художник України Михайло Надєждін за оригінальні творчі доробки останніх років, які впроваджують новітні образні форми в традиційні жанри живопису в сучасному українському образотворчому мистецтві, та живописець Володимир Остроухов за серію робіт останніх років, які нещодавно експонувалися на імпровізованій персональній виставці художника в селі Аджамка, де він нині мешкає, - відзначила Віта Чернова, директор художньо-меморіального музею О. Осмьоркіна.
     
    У номінації «мистецтвознавство та історія мистецтв» представлено друковані видання мистецької тематики, авторами яких є – відомий мистецтвознавець та досвідчений педагог, викладач художньої школи ім. О.Осмьоркіна Олена Гуренко за книгу «Дерево життя Надії Падурської: нарис життєвого і творчого шляху художниці» і творчий колектив Музею мистецтв у складі заступника директора музею з наукової роботи Ганни Осіпової, завідувача відділу туристично-краєзнавчої та інформаційної роботи Олега Юрченка та художника І категорії Оксани Віжевської за створення набору поштових листівок «Театральне сяйво Степової Еллади в зібранні Музею мистецтв».
     
    Представлені твори на здобуття премії є яскравими творчими доробками, які виконані на високому професійному рівні, зберігають основи класичного мистецтва та утверджують національну традицію і звичайно пропагують художню культуру Кіровоградщини.
     
    Музей Олександра Осмьоркіна запрошує всіх шанувальників образотворчості завітати на музейний сайт та в розділі «Вибрані виставки» ознайомитися з експозицією творчих доробків митців, які претендують стати лауреатами премії імені Олександра Осмьоркіна.