Якими будуть ціни на хліб на Кіровоградщині?

  • 11 лист. 2020 12:04
  • 975
    • Новина Якими будуть ціни на хліб на Кіровоградщині? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Директорка департаменту агропромислового розвитку Кіровоградської ОДА Марія Чорна говорить про  домовленість із виробниками про стримування росту цін на соціальний хліб.
     
     
    - Через здорожчання пшениці, цукру, соняшникової олії та інших інгредієнтів для виробництва хліба, а також сезонний ріст вартості енергоносіїв та збільшення мінімальної зарплати виробники мають намір підвищити ціни на хліб у регіоні. Про це повідомила директорка департаменту агропромислового розвитку Кіровоградської ОДА Марія Чорна.
     
    - Підприємства з виробництва хліба та хлібобулочних виробів мають підстави для підвищення цін на 10-15%. Ми налагодили конструктивний діалог із виробниками. Вони запевнили, що максимально стримуватимуть ціни на найпопулярніші соціальні сорти хліба, – зазначила Марія Чорна. 
     
    Посадовиця додала, наразі є домовленість про підвищення цін не більше, ніж на 5%.
     
    - За 9 місяців 2020 року виробництво хліба та хлібобулочних виробів в області склало близько 7,4 тисячі тонн, а це 103,4% до відповідного періоду минулого року. Починаючи з серпня 2020 року, темпи виробництва продукції уповільнилися, – зауважила директор департаменту.
     
    За її словами, внаслідок несприятливих погодно-кліматичних умов цьогоріч в області маємо зниження врожайності зернових культур, соняшнику, цукрових буряків, а відтак зростання цін на пшеницю – на 53-58% у порівнянні з минулим роком.
     
     
    - Борошно подорожчало на 45-50 %, а це 50-52% собівартості хліба. Олія та цукор – на 40-43%», – уточнила Марія Чорна і зазначила, що карантинні заходи безпеки, пов'язані з пандемією COVID-19, також призвели до додаткових витрат.